Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Είδα την περασμένη Κυριακή μια εκπομπή στην τηλεόραση. Στη ΝΕΤ. Μια εκπομπή της Έλλης Στάη. Είχε έναν καλεσμένο. Ο καλεσμένος ήταν ο Χρήστος Γιανναράς. Είπε σε κάποια στιγμή, απευθυνόμενος στα “μάτια της Έλλης”:

…”πρώτα να ορίσουμε τι είναι το ουσιώδες”

-“Τι είναι το ουσιώδες κύριε Γιανναρά;”

-“ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΕΙ…

Μα το Θεό σας λέω, δεν έχει ακουστεί πιο σοφή κουβέντα στα αυτιά μου από δαύτη. Ίσως μια παλιότερη φράση που θυμάμαι από πολύ μικρός να πλησιάζει την φράση του Γιανναρά, αλλά και πάλι νομίζω πως όχι. “Ικανός είσαι όταν ασχολείσαι με αυτά που ενδιαφέρουν τους άλλους. Άξιος είσαι όταν ασχολείσαι με αυτά που ενδιαφέρουν εσένα.” Μα και πάλι νομίζω πως όχι. Ο Γιανναράς ήταν πιο δυνατός, πιο βαρύς, πιο δεμένος. Σίγουρα όχι. Ο Γιανναράς όρισε την ουσία που επιδιώκει – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να επιδιώκει – ο άνθρωπος. Όρισε την ουσία ως έννοια που αναμφίβολα περικλείει και την έννοια της αξιοσύνης ακριβώς επειδή η ουσία είναι ο πυρήνας της αξιοσύνης.. Πώς μπορείς να είσαι άξιος όταν ασχολείσαι με τα ανούσια; Από την άλλη, πάλι, πώς μπορείς να ορίσεις το ουσιώδες αφού αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, από την στιγμή που κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για διαφορετικά πράγματα;

Γιατί μπορεί, βεβαίως, για έναν εθισμένο η χαρτοπαιξία να είναι ουσιώδες – εφόσον τον συνεπαίρνει, ωστόσο – ποιος μπορεί να βαφτίσει τον χαρτοπαίκτη άξιο;

Και πάλι εδώ η απάντηση δίνεται από την ελληνική γλώσσα διότι το ρήμα δεν είναι συνεπαίρνω αλλά συνεπαίρω (συν + επαίρω= σηκώνω, εξυψώνω). Πώς μπορεί να εξυψωθεί αυτός που είναι μονίμως καθιστός εμπρός στην τσόχα, στο καφενείο, στο προποτζίδικο, στις λίρες του, και πού αλλού δεν ξέρω;

Εν πάσει περιπτώσει, αυτή είναι μια συζήτηση που θα είχε πολύ ενδιαφέρον να την κάνετε με τον Σωκράτη ή να κρυφακούγαμε τον Σωκράτη να ρωτά τον Πλάτωνα και αντιστρόφως, ή – εις πείσμα των κακοπροαίρετων – είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δικονομικής αντιδικίας στις αίθουσες των εντιμότατων – πλην με κατεβασμένα σώβρακα – Ελλήνων δικαστών, και μακράν ημών κάθε τέτοιος πειρασμός.

Το ΟΥΣΙΩΔΕΣ εδώ είναι άλλο:

Ασχολείστε με τα ουσιώδη στη ζωή σας;

Προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τα ουσιώδη στη ζωή σας;

Γνωρίζετε ποια είναι τα ουσιώδη στη ζωή σας;

Και καλά… οι αγαπημένοι μας, μάς δίνουν ουσία στη ζωή μας. Αλλά εντελώς φιλικά και κομματοσκυλικά, όπως οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε τα τελευταία 3 χρόνια, να τολμήσω να σας ρωτήσω;

Έχει ουσία η ζωή σας;

Χρόνια πολλά κομματόσκυλο! Γέλα! Έκλεισες τα 37 σήμερα!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Κυρία Έλλη Στάη, άλλη φορά για να μην ξεφτιλιστείς, φρόντισε να καλέσεις  στην εκπομπή σου το Ρέμο ή κανέναν φελλό όμοιας διατομής και όχι τύπους σαν τον Γιανναρά. Φιλικά στο λέω. Έτσι κι αλλιώς εγώ το διασκέδασα με την ψυχή μου την Κυριακή.

Σας συνιστώ να δείτε ολόκληρη την ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω link:

http://www.youtube.com/watch?v=jttqGBAHKck&noredirect=1

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

10 σχόλια:

  1. Εχουν όμως κάτι κοινό, στο οποίο συμφωνείς κι εσύ ω κομματόσκυλε. Το πάθος του νάρκισου ! Λατρεύουν το υποκειμενικό, δεν βλέπουν να υπάρχει καμμία "κοινή μας μοίρα". Οπότε όλα όσα λένε σχετικά με το κακό που βρήκε την Ελλάδα είναι απλώς "κουβέντες" στις οποίες μετράει κυρίως η φόρμα. Το στύλ, η γνώση της γλώσσας, η καλλιέργεια, η ευστροφία (σ' όλα αυτά χάνει η Χέλεν), το γκλάμορ εν τέλει...
    Σαν γυναίκες με πάθος που λέει η διαφήμιση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θέλουμε να μιλήσουμε μονολεκτικά και περιεκτικά, το ουσιώδες είναι η χαρά.

    Το να υπηρετείς αυτό που σε συνεπαίρνει έχει πολλές και διαφορετικές όψεις ανάλογα με τα γούστα του υπηρέτη της ... συνέπαρσης.

    Η χαρά δεν σε καλεί να την υπηρετήσεις, ούτε και θα σε συνεπάρει. Εκτός αν είσαι συνεπαρμένος. Είναι το αίσθημα που το ζεις μόνος και ειδικότερα, στην απομόνωση. Εκεί βρίσκεται το ουσιώδες.

    Άποψη είναι φυσικά κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άποψη, ναι! Μόνο που η χαρά όταν την μοιράζεσαι είναι διπλή και ο πόνος ο μοναχικός είναι και αυτός διπλός. Πολλές οι απόψεις κύριε Χριστοδουλίδη. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας! Και εσένα φίλε μου Ανώνυμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ζήσεις πολλά πολλά χρόνια και να γράφεις πιο συχνά (όσο γίνεται βέβαια) γιατί κάποιοι χαίρονται πραγματικά διαβάζοντας τα "ουσιώδη" κείμενά σου.
    Αυτόν τον πρωινό καφέ μου Κομματόσκυλε τον πίνω στην ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
    Να τα χιλιάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου φίλε Ανώνυμε, έστω και με έναν απογευματινό χαιρετισμό! Η ώρα του 1ου καφέ είναι ιερή... Χαίρομαι που την έκανα λίγο πιο όμορφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρονια πολλα καλα και μεστα Καποτε ειχα διαβασει σ ενα βιβλιο του Σαμαρακη[τωρα δε θυμαμαι πιο] μια φραση, της οποιας το νοημα τωρα μπορω κι εγω να νοιωσω εντελως
    Ελεγε...ΥΠΑΡΧΕΙΣ,ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΡΗΓΟΡΙΕΜΑΙ
    Χρονια πολλα
    Ενα ξενο ανθρωπακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο φελλός το " καλό κρασί" και το "κελάρι "
    -------------------------------------------

    Για να πιεις αυτό το κάλο κρασί πρέπει να βγάλεις, να πετάξεις το φελλό...

    Να πιεις αυτό το κάλο κρασί που σε εξυψώνει..!!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να σε καλά...
    ...ΆΆΆΑ... είσαι και εσύ σε " κάλο κελάρι" και έτσι σίγουρα θα γίνεις και εσύ όσο γερνάς και πιο καλύτερο κρασί... και πάλι Χρονιά σου Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κομματόσκυλο, καλώς σε βρίσκουμε και πάλι και χρόνια σου πολλά!

    Φίλες και φίλοι, καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, δύναμη, σωφροσύνη και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας. ...Και καλή Λευτεριά!

    Κομματόσκυλο, όντως είναι σοφές καί οι δύο φράσεις που αναφέρεις, όμως ως συνήθως υπό προϋποθέσεις. Ας κρατήσουμε επιπλέον ορισμένα άλλα ουσιώδη που γράφεις, για να προβληματιστούμε σοβαρά:
    "Ασχολείστε με τα ουσιώδη στη ζωή σας;
    Προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με τα ουσιώδη στη ζωή σας;
    Γνωρίζετε ποια είναι τα ουσιώδη στη ζωή σας;
    Έχει ουσία η ζωή σας;"
    Κάποιοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Οι απαντήσεις τους πολλές φορές "περνούν" από το δεύτερο. Όμως πιθανότατα η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα μεταβληθεί εάν επαναπροσδιοριστούν οι απαντήσεις των υπολοίπων. Τελικά, με λανθασμένους χειρισμούς αυτές οι ερωταπαντήσεις οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο. Ποιοι είναι οι σωστοί και οι λανθασμένοι χειρισμοί; Εδώ σε θέλω... Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση.

    Ακολουθεί μουσική. Επειδή δεν κατάφερα να αποφασίσω ποιο από τα δύο, ορίστε...
    http://www.youtube.com/watch?v=1-QEpRgs9sM
    http://www.youtube.com/watch?v=lo_XND0Ww4U

    Μα, τί κάνω!... Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν υπάρχουν εν μέρει εδώ, δοσμένες εμμέσως με σαρκαστικό τρόπο:
    http://www.youtube.com/watch?v=NGyeULvpQdY&feature=BFa&list=AVGxdCwVVULXdUkPUnBNbzUGmlseOzuUeD&lf
    (Οι στίχοι: http://www.sweetslyrics.com/335458.Hawkwind%20-%20Uncle%20Sam%27s%20On%20Mars.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να υπενθυμίσω πως οι μουσικές συνθέσεις ακούγονται "ολόκληρες" με ακουστικά, εκτός κι αν υπάρχει "σοβαρό" ηχοσύστημα. ΟΧΙ σε υψηλή ένταση -ιδίως με τα ακουστικά-, γιατί έτσι προξενούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στην ακοή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top