Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Λόγια, λόγια, λόγια.

Κουβέντες αριστερά, κουβέντες δεξιά, λόγια ατάκτως ερριμμένα.

Λέξεις που ίπτανται, λέξεις που σέρνονται, λέξεις πεταμένες στο πάτωμα, λέξεις σκόρπιες και ανάκατες. Λόγια του αέρα, λόγια της γης, λόγια του χαμού, λόγια της προσμονής. Κάποια με ενθουσιασμό και εκείνη την έπαρση της νιότης, κάποια άλλα με την απογοήτευση που φέρνει η αδήριτη φθορά του χρόνου. Λόγια που ξέφτισαν καθώς ξεφτίζει το πάθος και η ελπίδα του ανθρώπου που μεγαλώνει. Λόγια που πετιούνται χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ. Λέξεις πολυφορεμένες που έχασαν το νόημά τους γιατί πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι χάσαμε την ευλάβειά μας απέναντί τους, λέξεις αποστεωμένες και παραδομένες στον ανηλεή ήλιο τού υλιστικού καύσωνα μιας ανέγγιχτης ευδαιμονίας, λέξεις παραδομένες στο ξεροβόρι του πνευματικού χειμώνα και της αβελτηρίας, κουβέντες στεγνωμένες γιατί πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι δεν ακούσαμε τον ποιητή που μας έλεγε ότι και οι λέξεις φλέβες είναι και μέσα τους αίμα τρέχει - ώσπου στο τέλος γίναμε σωστοί διαβόλοι επειδή και πάλι δεν ακούσαμε τον ποιητή που μας έλεγε ότι όταν βρει τους αγγέλους θα τους μιλήσει ελληνικά γιατί οι άγγελοι συνεννοούνται μεταξύ τους με μουσική.

Λόγια σαθρά, λόγια ρηχά, λόγια θολά που δεν μπορούν να χτίσουν τίποτε γιατί χάθηκαν και οι μάστορες που πελεκάνε το νου και λαξεύουν τη γλώσσα. Λόγια άχρηστα γιατί δεν έχουμε παρά να στοχαστούμε πώς η αφεντιά μας ασέλγησε στις λέξεις. Οι λέξεις είναι η ομορφιά μας και η δύναμή μας και το γέλιο και η χαρά και το παιχνίδι και το χάδι και το φιλί και η ανάσα μας. Οι λέξεις είναι ο θυμός μας και ο φόβος και η γαλήνη και ο αγώνας και το κουράγιο και η προσδοκία μας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανεβούμε στον ουρανό και τα αστέρια, και να περιδιαβούμε τους κάμπους και τις πεδιάδες και τις πολιτείες και τα κάστρα και τη θάλασσα με τις δαντέλες της. Γιατί η γλώσσα μας είναι όλα εκείνα που είδαμε και όλα εκείνα που θέλουμε να ταξιδέψουμε. Η γλώσσα μας είναι η ζωή μας.

Λόγια απερίγραπτα που δεν μπορούν να περιγράψουν τίποτε, γιατί πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι θέλουμε να περιγράψουμε, και πώς να ξέρουμε άλλωστε - αφού δεν μπορούμε καν να κοιτάξουμε προς τον συνάνθρωπό μας, αφού τελικά καταντήσαμε να μην μπορούμε να κοιτάξουμε ούτε μέσα μας.

Χάσαμε την ποίηση, χάσαμε το μέτρο, χάσαμε την μελωδία, χάσαμε την αρμονία, την ομορφιά. Χάσαμε το ΕΥ ώσπου χάσαμε τον εαυτό μας. Καταφρονέσαμε το ευγενές γιατί βολευτήκαμε στο εύκολο. Περιγελάσαμε την ευθύτητα και γίναμε εύκαμπτοι. Υπήρξαμε εύανδροι και εύβουλοι και καταντήσαμε άνανδροι και άβουλοι. Ξεδιάντροποι και καταγέλαστοι λογοπλόκοι ως άλλοι γελωτοποιοί μεσαιωνικών βασιλιάδων χορεύουν εκστασιασμένοι με λεκτικές ακροβασίες, επιδεικνύοντας και πουλώντας λεκτικούς νεωτερισμούς σαν πλανόδιοι έμποροι ειδών προικός, σμήνος από κοράκια βουτηγμένα στο βούρκο της ευτέλειας και της απαιδευσιάς, γύπες που εφορμούν στο ετοιμοθάνατο γλωσσικό μας σαρκίο, στρατός ολόκληρος γλωσσικών και νοηματικών γενίτσαρων, εφιαλτικά τάγματα εφόδου, απόπατοι εδώ κι εκεί, σωστοί βάρβαροι.

Αφού δεν ακούσαμε τον ποιητή ας ακούσουμε τουλάχιστον τον σοφό: Ζούμε σε έναν φλύαρο κόσμο. Λόγια, λόγια και πάλι λόγια. Κι ανάμεσα στα λόγια ο λόγος δε βρίσκεται πουθενά. Ο λόγος ο άχραντος, ο παρθενικός, ο ζωντανός, ο καίριος, ο λυτρωτικός. Με λόγια είναι πλασμένες οι μέρες μας, οι στοχασμοί μας, τα βιβλία μας, με λόγια είναι οι ψυχές μας γεμάτες. Πρέπει λοιπόν να την ξανακάνουμε την πορεία τη δύσκολη από τα λόγια ίσαμε το λόγο και να ξαναβρεθούμε λευτερωμένοι στις κορφές όπου φυσάει ο αέρας της αληθινής δημιουργίας.

Μας έλειψε ανάμεσα στα βιβλία η μεγάλη χαρά του απροσδόκητου. Σταματούμε στην πρώτη σελίδα και είναι σαν να διαβάσαμε και τη στερνή. Φτηνοί άνθρωποι, φτηνά γραψίματα, ελάχιστες παρηγοριές εδώ κι εκεί, και λίγο μας απομένει πια για να χάσουμε τη συνείδηση του ιστορικού γίγνεσθαι μέσα στην ακαταπόνητη αυτεπανάληψη.

Τι απέμεινε άραγε;

Θα ξαναβρούμε το Λόγο; αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να ζούμε…

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

10 σχόλια:

  1. Δεν θα μπω στα τετρημένα του ότι όσες περισσότερες λέξεις ξέρει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο το εύρος σκέψεώς του.
    Οι λέξεις θέλουν κόπο, τόσο για τον μαθητή και ακόμη περισσότερο για τον δάσκαλο.
    Τι ευκολότερο από το πετσόκομα λέξεων και κατάργηση πνευμάτων και πνευμάτων;
    Με πολλαπλά οφέλη για την κάθε εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας,

    Θα ήθελα σας παρακαλώ να ενημερώσετε τον κόσμο, ακούγεται οτι όσα λέει ο πρωθυπουργός για μείωση σπάταλου κράτους κτλ είναι τρελλά μούσια γιατί ετοιμάζονται σε διάφορα υπουργεία (όπως της κ.Μπιρμπίλη) για ανανεώσεις συμβασιούχων για πολλά χρόνια και αυτό μια μέρα όπως η σημερινή όπου ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επώδυνα μέτρα είναι απλά σκάνδαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λόγια που όταν προσπαθεί κάποιος να τα διαβάσει από το λαπ τοπ γίνεται και σωτήρας.
    Παρακάτω έδωσες ρέστα κύριε κομματόσκυλε
    "Χάσαμε το ΕΥ ώσπου χάσαμε τον εαυτό μας. Καταφρονέσαμε το ευγενές γιατί βολευτήκαμε στο εύκολο. Περιγελάσαμε την ευθύτητα και γίναμε εύκαμπτοι. Υπήρξαμε εύανδροι και εύβουλοι και καταντήσαμε άνανδροι και άβουλοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπεα πτερόεντα διότι Αρχή άνδρα δείκνυσι με Άχθο αρούρη αρχηγό. Ίσως έρθει η στιγμή να φωνάξουμε Αιδώς Αργείοι Γαία πυρί μειχθήτω χωρίς να δώσουμε Γη και ύδωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με τον Simpleman ότι έδωσες ρέστα...
    Εν αρχή ην ο λόγος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕΣΙΤΆΛ!!!!

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ,ΛΕΣ ΛΟΓΑΚΙΑ.

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. tiktos, κυρίως θέλω να καταδείξω ότι ακούμε από παντού λόγια χωρίας κανείς στο τέλος να λέει τίποτα. Ωραία είναι να γνωρίζεις Αρχαία, αλλά και στην δημοτική μια χαρά διατυπώνει κάποιος την σκέψη του (Αν έχει βέβαια...)

    Simple και Iπτάμενε... τι άλλο να πω φίλοι μου; είμαι σε απόγνωση

    Φίλε Ανώνυμε συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς το blog σας.....Είμαστε ένα νέο BLOG το οποίο είναι ανοιχτό σε όλους τους blogger αλλά και στους πολίτες .
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε Δημοσιογράφοι αλλά ούτε και έχουμε κάποια άλλα οικονομικά οι κομματικα συμφέροντα όπως πολλά άλλα blog.
    Επιτρέπουμε σε όλους τους blogger αλλά και στους πολίτες να αναγράφουν ελεύθερα τι αποψεις τους στο ιστολόγιό μας .
    Ευχόμαστε και ελπίζουμε και στη δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στο πλευρό σας για οτιδήποτε αφορά την δημοσίευση

    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    www.ksipnistere.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κλείτωρ ωραίο αλλά τι να το κάνεις φίλε... Είμαι απογοητευμένος. Τόση μιζέρια, τόση ανυπαρξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top