Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5


Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος επικρατούσα θρησκεία στην χώρα μας είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Επίσης, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, άρθρα 198 & 199 η βλασφημία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη.

Χρήσιμο είναι σε αυτό το σημείο να πούμε δύο λόγια περί βλασφημίας. Επειδή στο παρελθόν έχουν μιλήσει πολλοί για αυτό το θέμα, σχετικοί και άσχετοι, αλλά κανείς ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να παρουσιάσει και την άποψη του άμεσα θιγόμενου από την βλασφημία, ας το επιχειρήσουμε εμείς.

Ποιος μπορεί να είναι ο άμεσα θιγόμενος από την βλασφημία; Προφανώς αυτός που καθυβρίζεται. Ποιος καθυβρίζεται; Μήπως οι παπάδες; Αν και θα έπρεπε, δυστυχώς όχι. Καθυβρίζεται ο Χριστός.

Λένε οι παπάδες ότι ο Θεός δύναται να συγχωρέσει κάθε αμαρτία εκτός από την βλασφημία. Αυτή είναι η μία άποψη. Ας δούμε τι λέει ο ίδιος ο Χριστός, και από την στιγμή που υπάρχει ατόφια η άποψη του Κυρίου, απαγορεύεται να εκφέρουν άποψη οι δούλοι.

Κατά Ματθαίον 12:(31-32) «Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, πᾶσα ἁμαρτία καὶ βλασφημία ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις, ἡ δὲ τοῦ πνεύματος βλασφημία οὐκ ἀφεθήσεται. καὶ ὃς ἐὰν εἴπῃ λόγον κατὰ τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου, ἀφεθήσεται αὐτῷ· ὃς δ’ ἂν εἴπῃ κατὰ τοῦ πνεύματος τοῦ ἁγίου, οὐκ ἀφεθήσεται αὐτῷ οὔτε ἐν τούτῳ τῷ αἰῶνι οὔτε ἐν τῷ μέλλοντι.»

Κατά Μάρκον 3:(28-29) «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι πάντα ἀφεθήσεται τοῖς υἱοῖς τῶν ἀνθρώπων, τὰ ἁμαρτήματα καὶ αἱ βλασφημίαι ὅσα ἐὰν βλασφημήσωσιν· ὃς δ’ ἂν βλασφημήσῃ εἰς τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον οὐκ ἔχει ἄφεσιν εἰς τὸν αἰῶνα, ἀλλὰ ἔνοχός ἐστιν αἰωνίου κρίσεως.»

Κατά Λουκάν 12:10 «καὶ πᾶς ὃς ἐρεῖ λόγον εἰς τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, ἀφεθήσεται αὐτῷ· τῷ δὲ εἰς τὸ ἅγιον πνεῦμα βλασφημήσαντι οὐκ ἀφεθήσεται.»

Φαινομενικά ενώ αυτά που λένε οι παπάδες με αυτά που λέει ο Χριστός είναι ίδια, στην πραγματικότητα πόρρω απέχουν μεταξύ τους.

Όλοι μας σχεδόν έχουμε υπάρξει αυτήκοοι μάρτυρες εξύβρισης των Θείων, ποτέ όμως εξύβρισης του Αγίου Πνεύματος. Γιατί άραγε; Οι υβριστές του Αγίου Πνεύματος ξεσπάνε κατ’ ιδίαν ή μήπως κάνει ο Χριστός λάθος; Επειδή και τα δύο ενδεχόμενα οδηγούν σε άτοπο, συμπεραίνουμε ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Βλασφημία ασυγχώρητη και βαρύτατη σύμφωνα με τον Χριστό είναι όταν οι πράξεις των ανθρώπων χρεώνονται στο Άγιο Πνεύμα και την Θεία Χάρη του.

Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος - να μαζεύεις εκατομμύρια την στιγμή που απαγορεύεται ρητώς από τον Κύριο. (Κατά Ματθαίον 10:(9-10) «Μὴ κτήσησθε χρυσὸν μηδὲ ἄργυρον μηδὲ χαλκὸν εἰς τὰς ζώνας ὑμῶν, μὴ πήραν εἰς ὁδὸν μηδὲ δύο χιτῶνας μηδὲ ὑποδήματα μηδὲ ῥάβδον· ἄξιος γὰρ ὁ ἐργάτης τῆς τροφῆς αὐτοῦ.»)

Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος - να παντρεύεις το κορίτσι που είναι σαν τα κρύα τα νερά με το ελεεινό ραμολί και να λες ότι αυτός ο γάμος ευλογείται από το Άγιο Πνεύμα.

Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος - να “κουρδίζεις” τις εικόνες και αυτές να κλαίνε.

Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος - να μην θάβεις τον αυτόχειρα, ενώ άμα αυτοκτονήσει κανένας πλούσιος τον θάβουν σαρανταπέντε δέσποτες και εξηνταδυό παπάδες.

Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος – να θεωρείς τα παιδιά των ανύπαντρων γυναικών ως ανθρώπους Β’ διαλογής.

Καθόλου δεν τον ενδιαφέρει τον Χριστό τι λέει ο ποινικός κώδικας και πώς αντιλαμβάνεται ο νομοθέτης την βλασφημία. Η βλασφημία όπως περιγράφεται στις νομικές διατάξεις είναι ανθρώπινο ένταλμα που καμιά σχέση δεν έχει με την θεϊκή απαγόρευση. Άποψή μας είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι ωραίο να βρίζει τα Θεία γιατί ασχημαίνει ο λόγος του και φτωχαίνει η εικόνα του.

Όποιος θεολόγος ή παπάς έχει αντίθετη άποψη είναι ευπρόσδεκτος να την καταθέσει. Θα χαρώ ιδιαιτέρως να τον διαπομπεύσω.

Όπως και να έχει το πράγμα, το άθλιο ιερατείο θα κριθεί όπως του αξίζει και λόγος δεν μου πέφτει.

Ας δούμε τώρα πώς και γιατί οι Έλληνες βρίζουν τα Θεία. Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο:

Οι Έλληνες είναι βαθύτατα θρησκευόμενοι. Παντού υπάρχουν εκκλησίες και εκκλησσάκια, σε κάθε δρόμο και σοκάκι θα δεις και άνα εικονοστάσι. Κάθε χωριό γιορτάζει έναν τουλάχιστον άγιο μια φορά ετησίως. Πάντα ευλογούσαν οι πολεμιστές τα όπλα, από την αρχαιότητα ακόμα, πριν ριχτούν στην μάχη. Παρόλα αυτά η “χριστοπαναγία πάει σύννεφο.”

Ο Έλληνας όταν αισθανθεί ότι αδικείται δεν λογαριάζει ποιον έχει απέναντί του, δεν καταλαβαίνει ούτε ιερά ούτε όσια. Έτσι, με χαρακτηριστική ευκολία, ξεσπά σε Χριστούς και Παναγίες, ασχέτως αν στην πραγματικότητα δεν του φταίνε σε τίποτα.

Ο ίδιος ο Αχιλλέας, το πρότυπο του Αλέξανδρου, απειλεί θεούς και δαίμονες, και παραλίγο να τα βάλει και με τον ίδιο τον Απόλλωνα. Πάλι όμως με ευλάβεια ζητάει πολλές φορές την βοήθεια των Θεών .

Οι Επτανήσιοι 50 φορές την μέρα επικαλούνται την βοήθεια του πολιούχου και άλλες 50 φορές τον βρίζουν σκαιότατα.

Οι Έλληνες είναι ωραίοι. Είναι δύσκολοι άνθρωποι. Οι Έλληνες είναι ίσως ο πλέον θρήσκος λαός στον κόσμο. Το Θεό του, και τώρα και στην αρχαιότητα, δεν το βλέπουν με δέος. Τον σέβονται αλλά δεν τον φοβούνται. Φίλο τον έχουν και γείτονα. Αδερφό και πατέρα και γιο άμα χρειαστεί.

Πώς μωρέ θα τους κάνετε καλά; Με ραβασάκια από την άλλη μεριά του Ατλαντικού; Με επενδυτές του κώλου; Με λιγούρηδες αξιοθρήνητους δικηγόρους; Κάποτε οι λαοί για να κατακτηθούν απαιτούνταν στρατιές ολόκληρες. Κάποτε οι Έλληνες που ήταν τελείως αμόρφωτοι δεν χαμπάριασαν τα μιλιούνια του Ξέρξη, το λεπίδι των Τούρκων και την ξακουστή Βέρμαχτ. Σήμερα που είναι μορφωμένοι σε αφύσικο βαθμό, σήμερα μωρέ βρήκατε την ευκαιρία να τους πειράξετε;

Ρε εδώ μιλάμε του Θεού στον ενικό, εσάς θα φοβηθούμε;

Τσου ρε μπούληδες…

About Elliniko Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

15 σχόλια:

 1. Εξαρτάται,ιτ ντιπένς,που λένε και οι Αμερικάνοι. Διότι σύμφωνα με αυτούς βλασθημία είναι ότι έρχεται σε αντίθεση στους διαφόρους πολέμους εναντίον των άπιστων τρομοκρατών.Ιτς α μπλάσθημι. Ας έρθουμε όμως στα ντόπια.Απαγορεύται ο προσυλητισμός.Εμένα ποιός με ρώτησε και με βάφτησαν;Αλλά ας πούμε καλώς με βάφτησαν.Άρα από τη στιγμή εκείνη,μηνών ακόμη,ο πανάγαθος πήρε όλες τις αμαρτίες μου.Αρα ο θεούλης έγινε ο πατερούλης μου η παναγίτσα η μανούλα μουκαι ο χριστούλης αδερφούλης μου.Πόσες φορές ο καθένας μας δεν λογομάχησε ή δεν τσακώθηκε με τον πατέρα του τη μάνα του τον αδερφό του;Έτσι λοιπόν το πώς θα βρισθώ εγώ με τους παραπάνω,δεν πέφτει λόγος σε κανέναν παπά και σε κανέναν νομοθέτη.Και στο κάτω κάτω όλα αυτά τα δήθεν τάχα να μας προστατεύσουν και να μας κάνουν σωστούς ανθρώπους είναι λίγο ύποπτα.Διότι από νεαρή ηλικία είμαστε ο βασικός στόχος των θρησκειών των κομμάτων,οργανώσεων,βιομηχανιών κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΕ.
  Η μεγαλύτερη βλασφημία είναι η ανοχή μας απέναντι στους τιποτένιους που κατετάγησαν αυθαίρετα στα ανθρωποειδή.
  Είμαι βλάσφημος και μόνο που γνωρίζω τα όντα και τις πράξεις τους και τους υπομένω.
  Είμαι βλάσφημος για όλες τις δικαιολογίες που τους έδωσα μέχρι σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Βλασφημία είναι – στο όνομα της Θείας Χάριτος - να παντρεύεις το κορίτσι που είναι σαν τα κρύα τα νερά με το ελεεινό ραμολί και να λες ότι αυτός ο γάμος ευλογείται από το Άγιο Πνεύμα"
  Έγραψες :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @tiktos πάντα καυστικός και εύστοχος

  @simple είπες "Είμαι βλάσφημος και μόνο που γνωρίζω τα όντα και τις πράξεις τους και τους υπομένω". ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ

  @ΡαφαηλίδηςFan
  Φίλε άμα πλακώσω μέσα στην εκκλησία γαμπρό και πεθερικά, μάλλον εγώ θα είμαι ο βλάσφημος ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολύ καλό,, κακακακα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστώ φίλε Κανένας. Πιστεύω ότι είναι αυτονόητα αυτά που γράφω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι Έλληνες είμαστε η μοναδική φυλή που ,ως λαϊκοί -εξόν του κλήρου-, έχουμε την υποχρέωση να θεολογούμε. Από κι αν το πιάσεις, τα καντήλια είναι πρωτογενώς μια μορφή θεολογίας. Κοίτα όλους -μα όλους- τους "υπόλοιπους", και θα διαπιστώσεις ότι μόνο με τον Santa Claus κάτι πα να κουνηθούνε. Τα δε ισλάμ, χαμάμ, βουντού, ζουλού, σιχ, μάζντα, κάνε πως μιλάνε. Είπες όμως και τ' άλλο συγγραφευ: "Κάποτε οι Έλληνες που ήταν τελείως αμόρφωτοι...". Κάντο πιο λιανά, γιατί δε σου κρύβω ότι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι χριστοπαναγίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γεια σου Ανώνυμε!

  Δεν διαφωνώ με το ό,τι οι άλλοι μόνο με τον Santa Claus έχουνε πάρε δώσε. Ίσα ίσα. Συμφωνώ μαζί σου και χαίρομαι που σε αυτόν τον τόπο το αίσθημα της θρησκευτικότητας και της κατάνυξης έρχεται ατόφιο από τα πανάρχαια χρόνια. Και αν αρχίσεις τις Χριστοπαναγίες αυτό δείχνει ότι συμφωνείς με το πνεύμα του κειμένου.

  Αν δεν αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει το "Κάποτε οι Έλληνες που ήταν τελείως αμόρφωτοι...", ίσως να αντιληφθείς αυτό:

  "Κάποτε οι Έλληνες που ήταν τελείως ανενημέρωτοι, έρμαια της εκάστοτε θρησκευτικής και πολιτικής εξουσίας, θρησκόληπτοι και βουλευτόπληκτοι, με μοναδική πηγή πληροφόρησης το καφενείο και τις κωλοφυλλάδες ..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το παπαδαριό ήταν χρήσιμο τις εποχές που η οικουμένη κατακλυζόταν από τετράποδα. Σκέψου μόνο τους γότθους, τους άβαρους, τους βουλγάρους αχριστιάνιστους. Φαντάσου να αναβαλλόταν ο διαφωτισμός (17ος αιών είπες;). Φαντάσου τους Έλληνες μουσουλμάνους (ισούται με: δεν υπάρχουν Έλληνες, βλ. γεννίτσαροι). Κοίτα να δεις, αντιλαμβάνομαι τη θρησκεία ως εργαλείο. Αν με ρωτούσες περί θρησκειολογικής θεώρησης του σύμπαντος, θα έλεγα ότι υπάρχει ο θεός, υπάρχει ο διάολος και υπάρχουν και οι Έλληνες. Άμα καθήσεις να κρίνεις τη σημερινή κατάσταση των Ελλήνων με αγγλοσαξονικούς όρους, τότε να κρίνεις και όλους τους άλλους με όρους αρετής και τριαδικότητος. Θεωρώ το "μορφωμένος" βρισιά (εκ του μορφώματος-μορφώματος ποίου;). Ο Μακρυγιάννης, που ήταν θεωρητικώς "αμόρφωτος", λέει στα Απομνημονεύματα: "...θα δείτε εσείς από τι χρυσή μονέδα καταγόμαστε...". Μιλάς για θρησκόληπτους και βουλευτόπληκτους επηρεαζόμενος από τη συνείδηση που απορρέει από τη μόρφωσή σου. Ο Μακρυγιάννης μιλά για "χρυσή μονέδα" ορμώμενος από την Ελληνική Παιδεία και Συνείδησή του (το αίμα του). Μελέτησε τις εικονομαχίες επί Κωνσταντίνου Ε', τους Ιερούς Πολέμους επί Φιλίππου Β', τους αναδασμούς των Σπαρτιατών, και θα αντιληφθείς ότι η κομμούνα των διαφωτιστών είναι ένα ποταπό κατσικοκούραδο. Άλλωστε και δω που γράφωμε, σάμπως "καφενείο και κωλοφυλλάδα" δεν είναι;
  "...και χαίρομαι που σε αυτόν τον τόπο το αίσθημα της θρησκευτικότητας και της κατάνυξης έρχεται ατόφιο από τα πανάρχαια χρόνια." (ναί ρε πούστη)
  *Αντίγονος= άνωθεν ανώνυμος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Γεια σου και πάλι Αντίγονε!

  Και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιο σημείο διαφωνούμε. Μόνος σου το είπες..."Υπάρχει ο θεός, ο διάολος και οι Έλληνες".

  Μα τα ίδια πράγματα λέμε. Αφού ο Μακρυγιάννης μπόρεσε να μάθει γραφή σε μεγάλη ηλικία, φαντάσου τι μπορούν να κάνουν οι στρατιές Ελλήνων που διαθέτουν κρίση, αντίληψη και πάνω από όλα θέληση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δε διαφωνούμε κόμματε, αδερφέ μου. Είναι απλά που, όπως έλεγε και ο Goethe: "Καθηγητές τρεις, εχάθει η πατρίς." Στη μόρφωση κόλλησα. Είναι που ψάχνεις και τους αγνούς Έλληνες με το μικροσκόπιο. Κατά τύχη έπεσα στο νήμα σου. Δεν έχω ξαναγράψει σε μπλογκ.
  Κρίση, αντίληψη, θέληση. Ναι. Ορθότατον. Θα επαύξανα: συνείδηση και ανιδιοτέλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αντίγονε.

  καταρχάς σε ευχαριστώ για το ό,τι το πρώτο σου σχόλιο σε ιστολόγιο γράφηκε εδώ μέσα. Αυτό σημαίνει ότι πήρες ικανό έναυσμα και ελπίζω στο μέλλον να σου δοθούν και άλλα τέτοια.

  "...Και συνείδηση και ιδιοτέλεια." Τους βάζεις δύσκολα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γεννήθηκα Ελληνίδα δεν έγινα30 Σεπτεμβρίου 2010 - 3:46 μ.μ.

  Υπάρχουν στιγμές που εκνευριζόμαστε και βρίζουμε δυνατά ή μέσα μας τα Θεία.
  Μήπως γιατί περιμένουμε τη βοήθειά Του και δεν έρχεται?
  Μήπως ο Θεός μας απογοητεύει κάθε φορά που τον χρειαζόμαστε?
  Που είναι τώρα που όλοι οι Έλληνες τον έχουμε ανάγκη?
  Ποτέ δεν ήρθε ... ΜΑΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ.
  Πρέπει μόνοι μας να πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας και χρειαζόμαστε πολλή δύναμη.
  Περισσότερη από ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Νομίζω ότι στο άρθρο δεν επισημαίνεται ότι μόνον οι Έλληνες βλαστημούν τα θεία. Και οι Ιταλοί ρίχνουν κάποιες ψιλές στην Madonna, την οποία όμως σέβονται πολύ, όπως όλοι οι καθολικοί.

  Οι βόρειοι λαοί γενικώς βλαστημούν λιγότερο από τούς νότιους. Όλοι οι μεσογειακοί λαοί βρίζουν, αλλά κανένας τα θεία (Θεό, Χριστό, Παναγία, Σταυρό, Αγίους). Γιατί;

  Διάβαζα κάπου ότι αυτό φανερώνει ένα υποβόσκον μίσος κατά τού χριστιανισμού, επειδή επεβλήθη στους Έλληνες, ίσως και όχι με τον πιο αβρό τρόπο. Ήταν εντελώς ξένος προς την σκέψη και την ιδιοσυγκρασία των.

  Έχει κάποια λογική βάση, αλλά και στους άλλους λαούς, λίγο-πολύ βιαίως επεβλήθη. Η Ιερά Εξέτασις, που ευτυχώς δεν υπήρξε στην Ανατολική Εκκλησία, είναι ένα σαφές δείγμα γι αυτό.

  Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τούς Έλληνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Top