Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Ένας Υπέροχος Άνθρωπος! Το έχετε πει ποτέ; το έχετε σκεφτεί; Γνωρίσατε ποτέ κάποιον που να άξιζε αυτόν τον συλλογισμό σας; Θελήσατε ποτέ να μοιάσετε σε έναν τέτοιον άνθρωπο;

Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που γελάνε και γελάει η πλάση μαζί τους; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που ψάχνουν τον φτωχό να τον ελεήσουν μέσα στα μαύρα χαράματα για να μην τους δει κανείς; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που αντιδρούν στην αδικία – ακόμη κι όταν δεν πλήττει τους ίδιους – ακόμη κι όταν πλήττει τον συνάδελφό τους; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που αγαπούν με όλην τη δύναμη της ψυχής τους, εκείνοι που βγάζουν το πουκάμισό τους να στο δώσουν να μην βρέχεσαι; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που γίνονται ασπίδα και βράχος και σίδερο και πέτρα και κλείνουν τον κόσμο τον πονηρό έξω από το σπίτι τους και ακόμα πιο έξω από την ζωή τους; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που ευτυχούν στο θρόισμα της λεύκας και στο αγέρι που κατεβαίναι από την πλαγιά; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που κοιτούν την θάλασσα  -την κοιτούν, όμως, μέσα στα βαθιά εκεί που το μπλε παντρεύεται το γαλάζιο – και ακούν τον παφλασμό με την ψυχή τους;

Τι γίνανε εκείνοι που είχαν στα χέρια τους μια ριζούλα λεύκας – τόσο εύθραυστη και τόσο φοβισμένη που τρέμει ακόμη και στην ανάσα σου και την φυτέψαν στο βουνό ώστε η ριζούλα έγινε κατάρτι και θεριό ολάκερο που ξαποσταίνεις εσύ και όλοι οι διαβάτες; Εκείνοι που κρατήσαν στην χούφτα τους το σπουργίτι που έπεσε από την φωλιά του και το ταϊζαν βρεγμένη ψίχα ώσπου μια μέρα…. φσσστ….. πααάει το πουλάκι… πέταξε… πήγε εκεί που ανήκει.

Πού είναι εκείνοι οι φτωχοί, πού είναι φτωχοί αλλά όχι φτωχομπινέδες; Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν 2 κατοστάρικα στην τσέπη και σε κερνάνε το ένα; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που όταν συζητάς μαζί τους το Α είναι Α και το Β είναι Β; Εκείνοι που όταν μιλάς σε ακούνε και δεν σκέφτονται τι θα ανταπαντήσουν; Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι που βάζεις μπροστά 2 μπουκάλια Γεροβασιλείου και μπορείς να μιλάς ώρες και ώρες και ώρες… Και να μην πλήττεις… γιατί… είσαι με έναν Υπέροχο Άνθρωπο.

Πού είναι εκείνα τα παιδιά που θέλουν να διδαχθούν , να παρατηρήσουν, να δοκιμάσουν, να εφαρμόσουν, να πράξουν, να σφάλλουν, να κατανοήσουν και – επιτέλους – να μάθουν; Αλλά τι φταίνε τα παιδιά… με τέτοια γομάρια πατεράδες που έχουν τι να περιμένεις…

Πού πήγαν εκείνοι οι άνθρωποι οι ευγενείς, οι ευγενικοί, οι υψηλόφρονες, οι μεγαλόπνευστοι, οι μεγαλόπνοοι, οι οξύνοες, οι αγωνιστές, οι από άμιλλα κινούμενοι, οι εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλείν, οι  - την θυσία της φιλίας – μη φοβούμενοι, οι - δια του Έρωτα - επιδιώκοντες την Θέωση, που πήγαν εκείνοι οι Νέστορες που σε συμβουλεύουν με αγάπη και ουχί εκ δόλου;

Πού πήγαν ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και ο Αίαντας, πού πήγε ακόμη και αυτός ο ίδιος ο Όμηρος; Πού πήγε ο Αλέξανδρος; Πού πήγαν ο Λεωνίδας και ο Ηρακλής; Πού πήγαν ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Σόλων και ο Πλούταρχος; Πού πήγε η Αντιγόνη, οι κυρές της Ρω και των Μαρασίων, η γυναίκα της Πίνδου; Πού πήγε ο Σολωμός, ο Σεφέρης, ο Καζαντζάκης, ο Καβάφης, ο Ελύτης, ο Παλαμάς, ο Παναγιωτόπουλος;

Πού πήγαν, που κρυφτήκαν όλοι αυτοί οι ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Δεν θα βρεις δημιουργικoύς, θα βρείς καταφερτζήδες. Δεν θα βρεις τον υψιπέτη, θα βρεις τον υψιπετή. Δεν θα βρεις νομικούς, θα βρεις δικηγόρους. Δεν θα βρεις το κάλλος το σεβαστό, το γυναικείο το ανάστημα το Θείο, θα βρεις το ξέκωλο. Δεν θα βρεις τον επαγγελματία θα βρεις αυτόν που στήνει κώλο στον πελάτη, δεν θα βρεις τον δάσκαλο θα βρεις τον δημόσιο υπάλληλο, δεν θα βρεις τον δημοσιογράφο θα βρεις το φερέφωνο, δεν θα βρεις τον συνάδελφο θα βρεις τον παρτάκια. Δεν θα βρεις εκείνον τον ήλιο τον λαμπρό, τον αυτόφωτο, τον ζεστό, τον ζωοδότη, παρά θα βρεις μικρούς διάττοντες αστέρες που αφού εκτελέσουν την προδιαγεγραμμένη τους πορεία θα σβήσουν πέφτοντας στην παγωνιά του ηθικού κενού. Δεν θα βρεις – πολύ συχνά - τον πατέρα σου θα βρεις τον μάνατζέρ σου, δεν θα βρεις – πολύ συχνά - την μάνα σου θα βρεις τον μαστρωπό σου…  Δεν θα βρεις τον Άνθρωπο, θα βρεις τον Υπάνθρωπο, τον Απάνθρωπο, τον Αχυράνθρωπο.

Σήμερα βιώνουμε την μεγαλύτερη τραγωδία άπό καταβολής κόσμου. Σήμερα βιώνουμε την μεγαλύτερη απουσία. Την απουσία του ανθρώπου από τον Άνθρωπο.

Ρε γαμώ την πουτάνα μου πώς καταντήσαμε έτσι;

Μα – επιτέλους – δεν ζητάμε το παράλογο. Το φυσικό ζητάμε. Ζητάμε τον άνθρωπο μέσα στον άνθρωπο, τον άνθρωπο για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος  - ως το μοναδικό έλλογο ον  - κλήθηκε να διαχειριστεί έναν κόσμο γεμάτο από άλογα όντα…. Και τα έκανε σκατά…

Κάποτε ήμουν κι εγώ ένας Υπέροχος Άνθρωπος.

Και παραμένω…

Αλλά ρε παιδιά βοηθάτε λίγο και σεις. Δεν ξέρω πόσο μπορώ να αντέξω. Δεν θέλω - τώρα στα 36 – να γίνω αρχίδι.

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

23 σχόλια:

  1. χαχαχαχα, ωραίος ο κομματοσκυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το άρθρο, και θίγει το κατά την γνώμη μου μεγαλύτερο των προβλημάτων της χώρας. Μόνο σε μιά σάπια και διεφθαρμένη κοινωνία μπορούν να εφαρμοσθούν τέτοια μέτρα χωρίς να υπάρχει αντίδραση,κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν πλέον (κατά μεγάλο ποσοστό)πολίτες, αλλά υπήκοοι. Καί οι υπήκοοι είναι συνήθως υπάκουοι.
    Δεν ξέρω πώς να σε βοηθήσω, αλλά αφού επί 36 χρόνια δεν κατάφερες να γίνεις αρχίδι, δεν κινδυνεύεις πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ
    Κάποτε ήμουν κι εγώ ένας Υπέροχος Άνθρωπος.
    Και παραμένω…
    ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ
    ΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΝΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡ........................
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΗΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρετε
    Νομιζω πως ειστε ο τελευταιος υπεροχος ανθρωπος και γι αυτο αλλωστε σας λειπουν οι ισαξιοι σας και τους ψαχνετε με τοση αγωνια
    Ισως να βρειτε καποτε καπου ενα η δυο αν ειστε τυχερος
    Ισως να ειστε ο τελευταιος υπεροχος ανθρωπος και γι αυτο νοιωθετε σαν τον Διογενη στην Αγορα
    Παντως εγω δεν ΑΠΕΛΠΙΖΟΜΑΙ γιατι πριν πολλα χρονια ειχα την τυχη να γνωρισω ΕΝΑ μονο ενα δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι όμως υπάρχουν ΑΚΟΜΗ άνθρωποι, που βιώνουν έντιμα στην κοινωνία μας.
    Δε βρίσκεις μόνο ξέκωλα και άνανδρους. Η λέξη ΤΙΜΗ είναι ιερή γι αυτούς.
    Ξέρουν να θυσιάζονται γιατί ξέρουν να αγαπάνε.
    Υποφέρουν περισσότερο από όλους αλλά είναι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι είναι τίμιοι,παραμένουν τίμιοι.
    Όσοι είναι Άνθρωποι,το ίδιο.
    Ούτε ελπίζω,μήτε πιστεύω,
    πως οι 'άλλοι' θα αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tην ώρα που πάρα πολλοί μέσω ενός πληκτρολογίου καλλιεργούν το δικό τους προφίλ ως επαναστάτες, πατριώτες, ειδικοί, αυθεντίες κτλ, εσύ καλλιεργείς, με ποιητική διάθεση μάλιστα, το προφίλ ενός Υπέροχου Ανθρώπου. Εκτός του ότι "σπέρνεις", είναι και ο μοναδικός τρόπος που ξεγυμνώνει, ή καλύτερα ακυρώνει τους απάνθρωπους, υπάνθρωπους και λοιπούς.
    Αγαπητέ φίλε Κομματόσκυλο, τους ρομαντικούς σήμερα τους τρώνε.

    ΥΓ. Έχεις δίκιο... το Γεροβασιλείου είναι ότι πρέπει και μάλιστα μετά απο φουρτούνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' ευχαριστώ για το υπέροχο ποίημα, για τη γλυκιά μελαγχολία που μου προσέφερες.

    Θα μπορούσε κάποιος, λόγω της κατάληξης του ποιήματός σου, να μεμφθεί για περιαυτολογία, για έλλειψη ταπεινοφροσύνης κλπ.. Λάθος! Πολύ καλά κάνεις και μας λες ότι είσαι και θέλεις να παραμείνεις ένας Υπέροχος Άνθρωπος. Και υποθέτω πως είσαι πολύ υπερήφανος και ευτυχής γι' αυτό. Είναι ευτυχία να βοηθάς τους συνανθρώπους σου. Είναι ευτυχία να φροντίζεις ένα τραυματισμένο ζώο. Είναι ευτυχία να ενθουσιάζεσαι από το κελάηδισμα των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων. Είναι ευτυχία να συναρπάζεσαι από τις οσμές του βουνού. Είναι ευτυχία να ευφραίνεσαι στη θέα ενός λουλουδιασμένου κάμπου ή μιας απόκρημνης πλαγιάς. Είναι ευτυχία να γαληνεύεις από τη θάλασσα που λαμπυρίζει ή από το γαλάζιο τ' ουρανού. Είναι ευτυχία να απολαμβάνεις με όλη σου την ψυχή ένα φρέσκο φρούτο. Είναι ευτυχία να βλέπεις τη σύντροφό σου σαν κάτι ιερό. Είναι ευτυχία να θαυμάζεις μαζί της τις όμορφες γυναίκες. Είναι ευτυχία να ευχαριστείς και να δοξάζεις τον Δημιουργό, όπως κι αν Τον ονομάζεις.

    Μην απογοητεύεσαι, αδελφέ μου, και βάστα γερά. Υπάρχουν ακόμα πολλοί Υπέροχοι Άνθρωποι. Ίσως εσύ να είσαι άτυχος και δεν τους συναντάς όσο συχνά θα ήθελες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κομματόσκυλο, πέρασα να πω μια καλημέρα, αλλά έλειπες. Σου άφησα ένα τραγούδι, για σένα και τους φίλους σου. Αν σου πιάνει χώρο, απομάκρυνέ το, και θα περάσω κάποια στιγμή να το μαζέψω και να σου ζητήσω συγγνώμη.
    Τα λέμε,
    Διογένης

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7hfUnfgheEo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά.
    http://www.youtube.com/watch?v=OuqUQGPAtMw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαιρετε
    Δεν γραψατε αλλο κειμενο....κριμα
    Ειδα ομως οτι οι φιλοι αφηνουν τραγουδια και θαθελα ν αφησω κι εγω ενα
    http://www.youtube.com/watch?v=a0QyNRP_fOE&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Κομμαόσκυλο

    Καλώς σε ξαναβρίσκω ...αρκετά φορτισμένο με ενέγεια και υπέροχες ιδέες. Γιατί, μπορεί όλοι οι άνθρωποι να είναι ξεχωριστοί, αλλά απο αυτές ξεχωρίζουν κυρίως.
    Επιτρέψτε ν' αφήσω ένα τραγούδι επίσης

    http://www.youtube.com/watch?v=LPv6geXLlbU&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε.

    Χίλια μπράβο στην Ελίνα την pinezouLa ...Κανείς δεν αξίζει το δάκρυ σου κι αυτός που το αξίζει, δεν σε κάνει να κλαις. Πιστεύω ότι όλοι αξίζουν το δάκρυ μας....είτε το αξίζουν είτε οχι..., λέει η Νατάσα. Είδα ότι στο βίντεο που μας έδωσε η Περσεφόνη υπάρχει και μία αρνητική ψήφος και μ' έπιασαν τα γέλια! Τι να μην σκεφτείς για την όλη κατάσταση αυτής της περίπτωσης. Εδώ, λέμε ότι η άλλη ''στράβωσε'' επειδή της είπαν ότι την αγαπούν! Να σου σταματάει το μυαλό!

    Αν πεις σε κάποιον στην ουρά
    πάρ' την δική μου τη σειρά
    Να δεις που όλοι τους θα πάνε τελευταίοι

    Γυμνοί γεννιόμαστε γυμνοί
    Και δεν υπάρχει άλλο ρούχο απ' την αγάπη

    Αηδίες!... Τέλος πάντων, άλλο ήθελα να πω... Από αλλού ξεκίνησε το θέμα.
    Τελικά στη ζωή μπορεί να συμβούν τα πιο απίστευτα πράγματα. Είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα. Έγραψα ό,τι έγραψα στο πρώτο σχόλιο. Πώς γίνεται να μην κάνω αναφορά στα παιδιά; Ποιος! Εγώ! Σε ποια! Στα παιδιά!!!

    ...Είναι ευτυχία να χαμογελάς με τα χαμόγελα των παιδιών...

    Τώρα νιώθω πολύ καλύτερα. Ίσως έτσι έπρεπε να γίνει.

    Καλή σας ημέρα, με δύναμη και χαμόγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ...ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ...
    ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ,ΚΑΘΕ ΕΝΤΙΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ,ΚΑΘΕ ΕΝΤΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ,ΓΙΑΤΡΟΣ,ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ,ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ....ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ....
    ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τροφή για σκέψη..
    αξίζει να τον διαβάσεις,κατά τη γνώμη μου :)
    http://soukissian.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Soukissian υπέροχο άρθρο!
    Θα δημοσιευθούν και αυτό και το παρόν άρθρο στο vouliazoume.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    Είναι ωραία όταν νιώθουμε καλύτερα.
    Καλό Φθινόπωρο με δύναμη και χαμόγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να παραμείνεις όπως είσαι και δίπλα σου ίσως βρεις και άλλους σαν και σένα. Δεν μπορεί θα βρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κοίτα να δεις ρε μαλάκα που γράφεις "Εκείνοι που όταν μιλάς σε ακούνε και δεν σκέφτονται τι θα ανταπαντήσουν;" και όλοι σπεύσαν να γράψουν τη μαλακία τους. "Λαός σκατά και σύννεφα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιατί ρε Αντίγονε κάνεις έτσι;... Το ότι απαντήσαμε κάποιοι, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν προσέχουμε όταν μας "μιλάνε" ούτε ότι σκεφτόμαστε τι θα ανταπαντήσουμε. Μας αδικείς. Και, δηλαδή, τόσο πολύ σε χάλασαν τα σχόλιά μας ή μήπως δεν σου άρεσε η ζωντανή εκτέλεση των "πάγιων"; Δεν σε καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εκτός θέματος -- Αντιλαμβάνεσαι ότι, αν σου απαντήσω, αυτομάτως αυτοαναιρούμαι. -- εκτός θέματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα, φίλε, δεν νομίζω να απαγορεύονται τα εκτός θέματος σχόλια. Θα μου πεις ότι, αν ο καθένας έγραφε το μακρύ του και το κοντό του, θα γινόταν χαμός. Καλώς ή κακώς δεν είμαστε και πολλοί που γράφουμε ό,τι νά 'ναι. Και είναι αυτός ένας βασικός λόγος που γράφω ''επωνύμως''. Όποιος θέλει να με προσπερνάει, χωρίς να χάνει καθόλου χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top