Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Επειδή χθες και σήμερα πολλοί φίλοι bloggers αλλά και ενημερωτικά sites και portals αναδημοσιεύουν την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, χρήσιμο είναι σε αυτό το σημείο να πούμε 2 πράγματα περί κομματικών εξαγγελιών, προεκλογικών και μη.

Επειδή η χρόνια κούραση και απογοήτευση αρκετά συχνά επηρεάζει το ύφος της γραφής μας - αλλά ποτέ το ήθος μας, και επειδή θέλουμε και εμείς που και που να είμαστε “politically correct”, δεν θα απαντήσουμε στον κ. Παπανδρέου με την πένα μας για 2 λόγους. Αφενός έχει το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού αφετέρου υπάρχει πολύ βαρύτερη γραφίδα να αντιταχθεί. Παρόλα αυτά, να επισημάνουμε ότι ο μειωμένος του καταλογισμός δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη τού να μην μας θεωρεί διανοητικά ανεπαρκείς ή έστω μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, απόσπασμα από ένα κείμενο του Χρήστου Γιανναρά που γράφτηκε ακριβώς 20 χρόνια πριν. Πριν τις εκλογές του 1989. Στις 29 Απριλίου 1989.

Στις εκλογές που έρχονται δεν θα κριθούν “απόψεις”. Ούτε ιδεολογίες. Είναι ίσως η μοναδική φορά που ο ψηφοφόρος δεν έχει θεωρητικό πρόβλημα. Το “εποικοδόμημα” έχει καταρρεύσει, έχουμε μπροστά μας γυμνά και ψηλαφητά “υλικά” γεγονότα. Όποιος επιμένει να τα αγνοεί, επιλέγει θελημένα την αχρήστευση της λογικής του. Την αναπηρία της άνοιας. Στις εκλογές αυτές κρίνεται ο δείκτης της συλλογικής μας νοημοσύνης. […]

Στις εκλογές που έρχονται κρίνεται ο συλλογικός μας δείκτης νοημοσύνης. Δεν μπορεί να υπάρχει Έλληνας που να μην καταλαβαίνει την διαφορά του άσπρου από το μαύρο, της μέρας από τη νύχτα, των “υλικών” γεγονότων από τη ρητορεία του μπαλκονιού.

Σήμερα, δικαιολογείται (όπως σε κάθε κοινωνία) ένα ποσοστό συλλογικής άνοιας – παραίτησης από τη λογική –, ποσοστό πληθυσμού που άγεται από άλογες ψυχολογικές παρορμήσεις. Όπως δικαιολογείται και ένα ποσοστό ανθρώπων που υποτάσσουν τη λογική τους σε εγωκεντρικά συμφέροντα και ταπεινές εξαρτήσεις. Το ερώτημα είναι, αν αυτά τα ποσοστά θα αποδειχθούν καθοριστικά της ζωής και της αξιοπρέπειας της ζωής του συνόλου των Ελλήνων, της τύχης των παιδιών μας. Οι αποχαυνωμένες φυσιογνωμίες στα νυχτερινά “φαγάδικα”, το άδειο βλέμμα της κορεσμένης ανίας των χρυσοφόρων μυρηκαστικών, είναι άραγε ο αντιπροσωπευτικός τύπος του Νεοέλληνα; Μπορεί αυτή η πλήθουσα παχυδερμία να ριγήσει άραγε και πάλι στη σκέψη της “πατρίδας”, της “τιμής”, της “αξιοπρέπειας”; Σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν απάντηση οι επερχόμενες εκλογές. […]

“Κεφάλαιον επί τοις λεγομένοις” – σίγουρα εξοργιστικό για τους επαγγελματίες των ιδεολογιών και της πολιτικής: Στις εκλογές που έρχονται δεν κρίνονται κόμματα. Κρίνεται η νοημοσύνη μας, οι ηθικές μας αντιστάσεις, η κοινωνική μας εγρήγορση. Όταν πιάνει το σπίτι σου φωτιά, πρέπει πρώτα να τη σβήσεις, για να έχεις μετά περιθώρια επιλογής εγκαταβίωσής σου. Οι ερχόμενες εκλογές θα είναι αφετηρία πολιτικών διαμορφώσεων, όχι κατάληξη πολιτικών επιλογών.

Ίσως να σφάλλω – ας μου υποδειχθεί από συνετότερους Έλληνες. Μακάρι να επικεντρωνόταν η προεκλογική διαμάχη στην υπόδειξη τέτοιων σφαλμάτων.

Σαν να γράφτηκε χθες…

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

6 σχόλια:

  1. Παρα πολύ καλό και επίκαιρο το εν λόγω άρθρο. Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόση συλλογική νοημοσύνη χωρά μέσα στον όχλο;
    Επειδή ο δείκτης νοημοσύνης μου είναι κάπου στο μέσο,ούτε του αετού αλλά ούτε καλαμποκιού,δεν μου αρέσουν οι αναμασημένες τροφές που πετάγονται βωρά στον όχλο.Για το λόγο αυτόν ούτε στις προηγούμενες εκλογέ πήγα για ψήφο ούτε στις επόμενες θα πάω.
    Και μην ακούω την καραμέλα να μπεί μια φωνή ακόμη στη βουλή.Μια θέση στη μασώχαψα ίσως.
    Και τι θα γίνει αν κάποιος ψηφίσει;ΤΙΠΟΤΑ.
    Να και ένα παράδειγμα:
    Πέρνουμε τον Κωστάκη και τον βάζουμε στο πασοκ.
    πέρνουμε τον Γιωργάκη και τον βάζουμε στη ΝΔ.
    Τι έχουμε;
    Τους πρώτους διδάξαντες της διαφθοράς που είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις με τον καταληλότερο για πρωθυπουργό.
    Τον Ρανταπλάν του κόμματος SIEMENSΝΔ στον πλανήτη vatopedi.
    Για μια στιγμή σκέφτηκα να πάω στην κάλπη και να ρίξω μια φέτα μουρταδέλα μέσα στο ψηφοδέλτιο, αλλά λέω όχι ρε πούστη μου έχεις να φας κρέα 80 ημέρες δεν θα αγοράσεις τώρα σάρκα για τους μαλάκες.
    Η λύση είναι μία.Νο ψήφος Νο εξουσία.
    ΨΗΦΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥΣΤΗ,ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το ερώτημα είναι, αν αυτά τα ποσοστά θα αποδειχθούν καθοριστικά της ζωής και της αξιοπρέπειας της ζωής του συνόλου των Ελλήνων, της τύχης των παιδιών μας."
    Θεέ μου, γίναμε ίδιοι με αυτούς που τότε αποφασίζαν για την μοίρα μας! Και εμείς ως παχύδερμα θα καταρρακώσουμε και τα δικά μας παιδιά.Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Παρόλα αυτά, να επισημάνουμε ότι ο μειωμέμος του καταλογισμός δεν τον απαλάσει από την ευθύνη του να μη μας θεωρεί διανοητικά ανεπαρκείς ή έστω μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας"
    ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΟΟΛΑ.
    μήπως ΕΙΜΑΣΤΕ; εκλογές στην Ελλάδα μήπως σημαίνει διανοητική ανεπάρκεια και διατάραξη;
    Αλήθεια πόσες φορες έχεις ακούσει το:
    Μας έδωσε την εξουσία ο λαός, μας ψήφισε ο λαός κ.α.
    ΔΕΝ είναι μόνο διανοητική αλλά και ψυχική διατάραξη η ανοχή αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @φίλε Ανώνυμε ο Γιανναράς είναι πάντα επίκαιρος.

    @tiktos το να μπει ακόμη μια φωνή στην βουλή δεν σημαίνει τίποτε, όπως άλλωστε επισημαίνεις. Θα μπορούσε να μπει και ένας ντελάλης. Και; Νο ψήφος Νο εξουσία θα τους αναγκάσει να αλλάξουν επιτέλους τον άθλιο εκλογικό νόμο και να ισχύσει η απλή αναλογική. Ο καθένας να παίρνει ακριβώς ότι "δικαιούται" και να πάψουν αυτές οι ξεφτιλισμένες πριμοδοτήσεις των απατεώνων και οι αυτοδυναμίες τςη αλητείας.

    @ohia και μόνο που το λες με πιάνει πανικός. Όντως. Είμαστε στο ίδιο σημείο που ήταν και οι πατεράδες μας. Το θέμα είναι να μην συμπεριφερθούμε με τον ίδιο τρόπο.

    @simple απαντώ με ρήση του Χάρρυ Κλυνν. Ο λαός, ο πριν τις εκλογές κυρίαρχος, ο μετά τις εκλογές ΜΑΛΑΚΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙ Ο ΑΪΝΣΤΑΙΝ.

    Μετά την άσφαιρη σκανδαλολογία που μας έπρηξε έξι μήνες τώρα, ο βλακογιώργος νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει την ατζέντα και να αρχίσουμε να συζητάμε για άλλα πράγματα, ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΑ (την οικονομία, την ακρίβεια, την παιδεία, την καθημερινότητα, τ΄αρχίδια καπαμά).

    ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ, ΤΗ ΖΙΜΕΝΣ.

    Τί μας λές πουλάκι μου, μιλάς σοβαρά;

    Έτσι όμορφα τα σχεδιάζετε εκεί στην ιπποκράτους; Κεφάλια είναι ο λιμοκοντόρος ο Παπακωνστατίνου και ο κλαψιάρης ο Ραγκούσης.

    Καλά κρασιά αμόρφωτε βουτυρομπεμπέ των βορείων προαστίων.

    Εάν νομίζεις ότι επειδή είσαι μισός αμερικάνος και έχεις διάσημο επώνυμο ότι εμείς είμαστε ντόπιοι ιθαγενείς της μπανάνα ριπάμπλικ, ξανασκέψου το, ζωντόβολο.

    Ξανασκέψου το γιατί σε περιμένουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣ τους επόμενους μήνες.

    Οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι πραγματικοί, δεν είναι εντυπώσεις.

    Οι συναλλαγές του φίλου σου του Τρεπεκλή, του Τσουκάτου, του Μαντέλη και καμμιά τριανταριά στελεχών του πασόκ ΕΙΝΑΙ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ, ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΠΟΛΗΣ.

    Θά έλθει η μέρα που θα συζητάμε την υπόθεση Παυλίδη και τα υποτιθέμενα 100 ψωροχιλιάρικα και θα γελάμε.

    Το πασόκ, βέβαια, δεν ξέρω τι θα κάνει αλλά υποψιάζομαι ότι θα ψάχνει για νέο αρχηγό να ξεκαθαρίσει τους λαδιάρηδες υπουργούς του πασόκ, που συνεχίζουν υποκριτικά να μας κάνουν κηρύγματα περί προσωπικής ηθικής, δημόσιας διαφθοράς, πολιτικής ευθιξίας και αξιοπρέπειας.

    Να κάνει δηλαδή όλα όσα δεν έκανες εσύ, άχρηστε ημίαιμε.

    ΠΡΩΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ (που εσύ ξεκίνησες, κάνοντας την τρίχα τριχιά) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    Η ΖΙΜΕΝΣ ΔΕΝ ΘΑΒΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.

    ΚΑΚΩΣ ΣΑΣ ΤΗ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΉΣ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΧΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ.

    ΕΚΛΑΒΑΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ.

    ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΖΙΜΕΝΣ ΤΟΤΕ ΞΑΝΑΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ.

    Μέχρι τότε όμως θα πείτε το δεσπότη Παναγιώτη.

    Κατάλαβες Γιώργο βαρεμένε, ή ακόμα να μπείς στο νόημα;

    Είσαι και βούρλο, γαμώ το, και πρέπει να στα λέμε πολλές φορές για να εμπεδώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top