Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5


Σε γενικές γραμμές, ως απεργία ορίζουμε το φαινόμενο της εσκεμμένης και μαζικής αποχής από τα εργασιακά καθήκοντα μιας ή περισσοτέρων κατηγοριών εργαζομένων, με σκοπό την βελτίωση των οικονομικών τους απολαβών ή των εργασιακών τους συνθηκών.

Στην σημερινή Ελλάδα ποιοι απεργούν μονίμως; Οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με ποια αιτήματα;

Με την διασφάλιση της εργασίας τους; Αυτό το αίτημα είναι εξ ορισμού άτοπο εφόσον η εργασία τους διέπεται από το στοιχείο της μονιμότητας.

Με την αύξηση των αποδοχών τους; Μα ήδη εισπράττουν κάθε πιθανό και απίθανο επίδομα. Επιδόματα τα οποία όχι μόνο δεν ευσταθούν μέσα στα πλαίσια της εργοδοτικής-επιχειρηματικής νοοτροπίας, αλλά ούτε καν στα πλαίσια της κοινής λογικής.

Ένα απλό παράδειγμα είναι το κίνητρο απόδοσης. Τι είναι λοιπόν αυτό το κίνητρο; Είναι ένα μηνιαίο επίδομα που ανάλογα με την κατάρτιση του υπαλλήλου λαμβάνει τιμές από 86 € για τον απόφοιτο γυμνασίου έως 150 € για τον απόφοιτο πανεπιστημίου. Τι λέει η κοινή λογική; Ότι όποιος είναι αποδοτικός λαμβάνει το παρόν επίδομα. Σωστά; ΛΑΘΟΣ. Η λογική του δημοσίου λέει ότι το επίδομα το λαμβάνουν όλοι (άρα εξ ορισμού όλοι αποδίδουν στην εργασία τους) και υπό προϋποθέσεις μπορεί να το στερηθεί κάποιος. Μάλιστα είναι τόσο προκλητική η διατύπωση της επίμαχης παραγράφου του Ν.3205/2003 που όχι μόνο είναι εκτός της κοινής λογικής αλλά προσβάλλει και τον στοιχειώδη νου.

Αντιγράφω από το Ν. 3205/2003, άρθρο 11, Κίνητρο απόδοσης:

Για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, την προσαρμογή των υπηρεσιών και του προσωπικού στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χορηγείται μηνιαίως χρηματικό ποσό, ως κίνητρο απόδοσης […] Κριτήρια για τη χορήγηση του ανωτέρω κινήτρου είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου, η μη αξιολόγησή του με δυσμενή βαθμό, καθώς και ο βαθμός του ενδιαφέροντός του, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., οι προϋπολογισμοί των οποίων βαρύνονται εξ ολοκλήρου με τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, το ανωτέρω κίνητρο καταβάλλεται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών αυτών και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ως προς αυτό το επίδομα αλλά και για πολλά άλλα είδη αποδοχών του δημοσίου ορίζεται ρητά από το νόμο ότι αυτές δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τους προϋπολογισμούς των οικείων ΟΤΑ. Αυτό όχι μόνο δεν έχει καμιά σημασία αλλά επιπλέον είναι και κατάφωρος εμπαιγμός.

Τι όφελος έχω ως πολίτης αν δεν βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού όλοι μας πληρώνουμε τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του δημοτικού τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ, του δημοτικού τέλους στα εστιατόρια, στις καφετέριες και σε χίλιες δυο ακόμα περιπτώσεις;

Βγήκε προχθές ο νομάρχης Δράμας και λέει ότι δεν θέλει μείωση του τέλους ταξινόμησης γιατί αυτό αποτελεί το ήμισυ των εσόδων της νομαρχίας. Τι λες ρε καραγκιόζη; Θα πληρώσει ο κόσμος τα επιδόματα του κηφηναριού;

Μιλώντας για επιδόματα συμπεραίνουμε ότι όχι μόνο έχουμε εμπαιγμό αλλά και κοροϊδία και κατάργηση της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Λόγου χάριν την οικογενειακή παροχή στο δημόσιο τομέα την λαμβάνουν άπαντες οι δικαιούχοι σεμνά και ταπεινά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι σίγουρο αν θα την λάβεις, και όταν γίνεται λήψη συνήθως την καρπώνεται ο ένας εκ των δύο γονέων. Φαίνεται ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μάλλον σκυλιά μεγαλώνουν και όχι παιδιά.

Χρειάστηκε να κάνουμε αυτήν την μικρή αναφορά για να καταδείξουμε όχι μόνο το άδικο της απαίτησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το παράλογο. Επειδή όμως το θράσος περίσσεψε σε αυτόν τον τόπο και επειδή τα τσιμπούρια από το πολύ αίμα που ρούφηξαν έγιναν σαν βόδια, να δώσουμε μια συμβουλή στους συνέλληνες εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Οι καιροί είναι πονηροί και επικίνδυνοι. Όλος ο κόσμος, αλλά κυρίως η Ελλάδα η οποία πλέον δεν παράγει τίποτα, είναι ευάλωτη αυτήν την στιγμή. Σήμερα τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιωτικοί υπαλληλοι είναι σε δυσχερή θέση. Τα ταμεία είναι λεηλατημένα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας καθημερινά χάνονται. Συντάξεις και δώρα εορτών πληρώνονται με δανεικά.

Τα επιπλέον χρήματα με τα οποία αμείβεστε εξυπηρετούν τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία όλοι σας σε στιγμές ευφορίας(;) σπεύσατε να συνάψετε. Ιδιωτικούς υπαλλήλους που πληρώνουν ενοίκιο γνωρίζω πολλούς. Δημόσιο κανέναν. Και οι απειροελάχιστοι που δεν έχουν δάνειο, δεν είναι σε καλύτερη θέση. Ο ημερήσιος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων έναντι των ιδιωτικών διαφέρει περίπου κατά 2 καφέδες και μια τυρόπιτα. Και οι δύο είμαστε βουτηγμένοι στα σκατά.

Συναισθανθείτε την κρισιμότητα της στιγμής και φερθείτε συνετά. Αφού δεν έχετε την απαιτούμενη ευθιξία και αξιοπρέπεια να λουφάξετε στα γραφεία σας, τουλάχιστον χρησιμοποιείστε τον κοινό νου και μην προκαλείτε. Μην διαδηλώνετε, μην απεργείτε και κυρίως μην επαίρεστε έναντι των συναδέλφων σας του ιδιωτικού τομέα.

Δηλαδή τι θέλετε; Να βγουν στους δρόμους όλα τα παιδιά που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ; Όλοι οι άνθρωποι που φτύνουν αίμα στα εμπορικά καταστήματα, οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, της οικοδομής, να βγουν οι επιχειρηματίες που χωρίς βοήθεια έστησαν ένα μαγαζί και έχουν και συνέταιρο το κράτος; Να βγουν όλοι οι άνθρωποι των ελαστικών ωραρίων, των απλήρωτων υπερωριών, των αδήλωτων ή απλήρωτων ενσήμων, των ανύπαρκτων επιδομάτων; Όλοι αυτοί, εν αντιθέσει με εσάς, κρίνονται καθημερινά σε τρία επίπεδα. Κρίνονται από τους πελάτες τους, κρίνονται από τα αφεντικά τους και κρίνονται και από τους συναδέλφους τους. Εσείς το πολύ πολύ να κριθείτε από κανένα υπηρεσιακό συμβούλιο για το αν θα τσακώσετε κανένα αναδρομικό. Όλοι αυτοί δεν απεργούν. Θέλετε να κατεβούν στους δρόμους και να τα πάρουν όλα σβάρα και να γίνει της πουτάνας το κάγκελο; Θέλετε να κάνουν τα Δεκεμβριανά να μοιάζουν με χοροεσπερίδα ερίτιμων κυριών;

Δεν έχω δυστυχώς να προσθέσω κάτι. Ας ευχηθούμε να μην εφαρμοστεί στον τόπο μας το “διαίρει και βασίλευε” για άλλη μια φορά. Πρακτική που τον 20ο αιώνα εφαρμόζεται με αξεπέραστη επιτυχία στην Ελλάδα κάθε φορά που κάποιος είναι έτοιμος να πληρώσει το μάρμαρο. Ο νοών νοείτο.

Υ.Γ.

Δημοσιεύτηκε πριν από 4-5 μήνες, μια γελοία έρευνα που υποστηρίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σεξουαλικά πιο ενεργοί από τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα. Προφανώς το ερωτικό σφρίγος και η σεξουαλική ζέση των κηφήνων, οφείλεται στο 7ωρο παλινδρόμησης και θωπείας στις οποίες επιδίδονται τις λιγοστές ώρες που ζεσταίνουν την θλιβερή καρέκλα τους.

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

8 σχόλια:

  1. "να κατεβούν στους δρόμους και να τα πάρουν όλα σβάρα και να γίνει της πουτάνας το κάγκελο"
    Από το γραπτό σου ο σχολιασμός χωρίς το ερωτηματικό.
    Αυτό πρέπει να γίνει αγαπητέ κύριε κομματόσκυλε και η σβάρα ν' αρχίσει από τα βολεμένα απάνθρωπα θρασίμια των καιρών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο μόνο που διαφωνώ είναι στο ότι σε δυσχερή θέση δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.Έκαναν προ ημερών απεργία για το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών. Ανάθεμα και αν κατάλαβαν τι είπε η ΕΕ για το θέμα αυτό.Δηλαδή για την εξομοίωση των ορίων μεταξύ των γυναικών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,και όχι μεταξύ ανδρών και γυναικών του δημοσίου.Έκαναν απεργία,αλλος πήγε για ψάρεμα άλλοι γέμισαν τα καφέ άλλοι βγήκαν για ψώνια.Αλλά τι τους νοιάζει;Τη θέση τους δεν την χάνουν,μήνας μπεί μήνας βγεί ο μισθός θα πέσει.Δηλαδή για να κάνουν τη δουλειά τους,το αυτονόητο,θέλουν και επίδομα;Δηλαδή έχουμε εργαζόμενους,δεν θα πω εργάτες,δύο μέτρων και δύο σταθμών;Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τους,έστω και ένας βρε αδερφέ,που βρίσκονται τα λεφτά και έχουν τους μισθούς τους;Μπορεί φίλε κομματόσκυλε να γίνομαι άδικος,αλλά όταν ακούω για δημόσιους μου¨ρχεται να πάρω το στηλιάρι από το φτυάρι και να τους ζγαριάσω τα παΐδια. ΥΓ.Φυσικά και είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά αφού μας πηδάνε άνευ σάλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kommatoskylo, έγραψες για άλλη μία φορά. Ευχαριστώ καταρχάς για τον νόμο που ανήρτησες για να τον τοιχοκολήσω στο ψυγείο. Ετσι κάθε πρωί θα ξέρω γιατί είμαι ο μαλάκας της Ιστορίας. Δυστυχώς οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που μετατραπήκαν επί ΠΑΣΟΚ σε κρατικούς λειτουργούς (δηλαδή εκεί που ήταν υπάλληλοι του λαού, έγιναν υπερασπιστές του Κράτους)είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της Ελλάδας. Κυριολεκτικά τσάμπα οξυγόνο συν τα απόβλητα τους (τόσο φαί και μεζέ από τις 10 το πρωί γέμισαν οι βιολογογικοί). Αν προσθέσεις και ότι κάνουν διακοπές 2 μήνες το καλοκαίρι όπου κατουρούν μέσα στην θάλασσα, συν ότι το Πασχα θα ξεκληρήσουν 3,000,000 αιγοπρόβατα γιατί θέλουν να φαίνονται "άρχοντες", μην το συζητάς... Πρέπει να κατανομαστούν πυρηνικά απόβλητα και να βγαίνουν σε βαρέλια εκτός Ελλάδας. Την συσκευασία την δωρίζω εγώ και δεν θέλω άγαλμα ως ευεργέτης. Ισα-ίσα αυτή θα είναι και η ψυχοθεραπεία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχαχαχαχα Τίκτος και Οχιά πάντα απολαμβάνω τα σχόλιά σας. Παρόλο που η κατάσταση είναι για κλάμματα, διαβάζοντας τις σκέψεις σας διαπιστώνεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που ο σαρκασμός δεν τους εγκαταλείπει. Νομίζω ότι πλέον ο σαρκασμός μας απέμεινε ως τελευταία αυτοάμυνα.

    @Τίκτε μάστ'ς σωρό, πελέκα τα στο σκοπ (δεν άντεξα στον πειρασμό να μην μιλήσω και εγώ έτσι...)

    @Οχιά πρέπει να σε έχουν συφιλιάσει πολύ άσχημα
    αυτοί οι λεχρίτες. Μάλλον για αυτό μας πέταξαν έξω από το Κιότο. Και που να δεις όλα τα επιδόματα που περιγράφονται στο νόμο. Να 'σαι καλά φίλε, πολύ γέλασα (μήπως μου έμεινε και τίποτε άλλο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε με ξανάφερε εδώ το υστερόγραφό σου.Είμαι σε μια γαμωκατάσταση,όπως οι περισσότεροι,που περιμένω με το τουφέκι να εμφανιστεί πελάτης δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορώ να μαζέψω τα χρωστούμενα κλπ κλπ.Σπάζομαι που κάθομαι και δεν είμαι στην οικοδομή.Προσπαθώ λοιπόν να ηρεμήσω τον εγκέφαλό μου σκεφτόμενος τη φύση την άνοιξη τις πεταλουδίτσες τα πουλάκια που αρχίζουν να ζευγαρώνουν,ώσπου στις 6πμ πέφτω στο ΕΠΙΚΑΙΡΟ και διαβάζω για τους ΡΑΜΠΟ.Ακου να δείς.Πήγαν τα κοπρόοσκυλα σε ένα χωριουδάκι και εβαλαν πρόστιμο για 3 πορτοκαλάδες.Τι λε ρε παιδί μου.Κατάφεραν και έπιασαν τον εγκληματία. Επιτέλους,απόψε θα κοιμηθώ ήσυχος με τον τέτοιον μου σηκωμένο.Τους άχρηστους τους ανίκανους για οτιδήποτε πλην το να είναι δ.υπάλληλοι,τα κομματόσκυλα που φίλησαν κατουρημένες ποδιές για να διοροστούν,τα αρχίδια.ΡΑΜΠΟ κορωνίς της δημοσιουπαλληλικής δημιουργίας.Τα κατακάθια της κοινωνίας,που πάνε σε χωριουδάκια που ο υπερήλικος πληθυσμός είναι μικρότερος από το κλιμάκιό τους,έχουν το θράσος να γράφουν τον μπακαλοκαφετζή που η σύνταξή του δεν ξεπερνά τα 273,5 ευρώ.Τα γουρούνια που για να πάρουν τα εκτός έδρας γαμάνε και τα χωριά. Αυτά ούτε οι Γερνανοί δεν τους τα έκαναν.Αλλά θα έρθει ο καιρός που θα βλέπεις δημόσιο υπάλληλο κάτω στο δρόμο και θα τον πετάς στο χαντάκι.Αχ ρε φίλε κομματόσκυλε τι μας φυλάει η μοίρα μας να δούμε ακόμη;Αντε πάλι από την αρχή: άνοιξη,λουλούδια,πουλάκια.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή έχω κάνει κάμποσο καιρό στο Δημόσιο ως συμβασιούχος, το πρόβλημα ξεκινάει από το ό,τι ΚΑΝΕΝΑΣ υπουργός δεν ΑΠΑΙΤΕΙ να γίνεται σωστά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Κάθε χρόνο ο εκάστοτε προϊστάμενος συμπληρώνει τα δελτία αξιολόγησης των υφισταμένων του, τα οποία περιλαμβάνουν αξιολόγηση σε διάφορους τομείς. Όλοι παίρνουν 9άρια. Όλοι. Μεταξύ των κριτηρίων είναι η τήρηση του ωραρίου και (κρατηθείτε) η...καινοτομία. Εαν έστω οι μισοί υπάλληλοι ήταν καινοτόμοι, το Δημόσιο θα ήταν NASA.

    Τι γίνεται όμως εαν τυχόν κάποιος πάρει χαμηλή βαθμολογία; Δηλαδή κάτω από 6.

    Περικοπή μισθού.

    Εαν λοιπόν κάποιος αξιολογήσει αντικειμενικά τους υπαλλήλους του, αναγκαστικά θα συγκρουστεί με κάποιους από αυτούς, πράγμα που και τα νεύρα του θα τσακίσει και την δουλειά του θα κάνει δυσκολότερη. Βέβαια ενδεχομένως να συγκρουστεί με όλους, μιας και όλοι έχουν συνηθίσει στα 9άρια. Και φυσικά ο εκάστοτε θιγμένος μπορει κάποια στιγμή να γίνει προϊστάμενος Για ποιο λόγο να το κάνει λοιπόν;

    Έτσι λοιπόν όλοι και όλα ισοπεδώνονται, αφού δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να κάνει κανείς κάτι παραπάνω.

    Μεταξύ των δ.υ. υπάρχουν και πολλοί αξιολόγοι άνθρωποι, αλλά στον ίδιο μηχανισμό υπάρχουν και πολλοί στόκοι. Για να καταλάβετε, στην δική μου υπηρεσία δεν υπήρχε adsl, γιατί οι μαλάκες αρμόδιοι των οικονομικών είχαν αρκετά κονδύλια για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκείνες τις γραμμές των 56κ με την...αστική χρεώση. Αμα δεν ειχαν adsl στο σπίτι τους, θα το ενέκριναν στη δουλειά τους; Θυμάμαι μου έλεγε ένας μόνιμος πως ήθελε ένα βιβλίο αλλά αγανάκτησε από την γραειοκρατία, οπότε το πλήρωσε από την τσέπη του.

    Με τέτοια νοοτροπία, δημιουργούνται μεγάλα εμπόδια σε όσους θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω ή απλώς θέλουν να κάνουν την δουλειά τους σωστά.Τελικά καταλήγουν όλοι στον ίδιο "πολτό".

    Και η μονιμότητα είναι ουσιαστικά μύθος. Εαν καταργηθεί μια υπηρεσία το Δημόσιο δεν υποχρεούται να μετατάξει κανέναν. Το κάνει όμως για ψηφοθηρικούς λόγους.

    Όσο για τα επιδόματα, υπάρχουν και τα έξοδα κινήσεως. Είναι έξοδα για αυτούς που κάνουν επιθεωρήσεις. Φυσικά τα παίρνουν όλοι. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά: τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στα συντάξιμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tiktos
    Πριν από 2-3 χρόνια, σε ένα καφενείο σε ένα χωριουδάκι της Χίου, η ΑΕΠΙ, δηλαδή τα παλιοτόμαρα της εταιρείας προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, επέβαλλαν πρόστιμο στην γιαγιά που είχε τον καφενέ γιατί είχε τηλεόραση ενώ δεν είχε άδεια για τέτοιο πράγμα, δηλαδή δεν πλήρωνε το υποχρεωτικό τέλος για να έχεις το δικαίωμα να υπάρχει τηλεόραση στο μαγαζί.
    Όπου να 'ναι τελειώνουν αυτά τα παραμύθια. Είναι υποχρεωτική η ευθυγράμμιση με τις οδηγίες των Βρυξελλών. Όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο θα εξισωθούν μισθολογικά με τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού τομέα. Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.
    Σε λίγο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ψάχνουν να βρουν το χαντάκι να πέσουν μόνοι τους μέσα

    @spizaetos
    Συμφωνώ μαζί σου. Επιπλέον πιστεύω πως ο πλέον δυστυχής εργαζόμενος ειναι ο δημόσιος υπάλληλος που τυχαίνει να είναι ευσυνείδητος. Δεν θα ακούσει ποτέ του ευχαριστώ, δεν θα αμειφθεί - έστω ηθικά - για την επιπλέον προσφορά του και το κυριότερο οι αλητήριοι συνάδελφοί του μια ζωή θα τον διαβάλλου γιατί τους χαλάει την πιάτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top