Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Ψάχνοντας κάτι σήμερα στο ίντερνετ, έπεσε το ποντίκι μου πάνω στο site της ΧΑΝΘ.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι η ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) ιδρύθηκε επίσημα το 1921 σαν Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Καλλιεργεί αθλητικά τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας, και στίβου. Αποτελεί παράρτημα της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων, YMCA), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης (χριστιανικό κίνημα) που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 110 χώρες και ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1844.

Πέφτοντας, λοιπόν, στο site της ΧΑΝΘ, στην κεντρική σελίδα, υπάρχει μια διαφήμιση για μια σειρά από σεμινάρια που διοργανώνει ο εν λόγω φορέας. Σεμινάρια που μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα αν κάνετε κλικ επάνω της.

XAN8_1

Κάποιο από αυτά τα σεμινάρια που διοργανώθηκε στις 14/1/2016 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. (Δυστυχώς το αντιλήφθηκα εκ των υστέρων, και αφού το σεμινάριο είχε ήδη πραγματοποιηθεί)

Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο Νουμοσύνης… Δεν θα σταθώ εδώ στο αν και κατά πόσο και τι είναι επιτέλους αυτό το σεμινάριο (αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για ακόμα ένα παπατζιλίκι από ψυχολόγους που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες). Εν πάσει περιπτώσει… εφόσον κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αυτά τα σεμινάρια – συνεδρίες τους οδηγούν προς την αυτογνωσία, καλώς τα παρακολουθούν… Ό,τι σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος, καλό κάνει, κακό δεν κάνει.

Θα σταθώ στην λέξη “ΝΟΥΜΟΣΥΝΗ”. Προφανώς η ορθή γραφή είναι η “ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”. Εδώ κάποιος έκανε λάθος. Το πιο πιθανό είναι να έγινε εκ παραδομής και όχι λόγω ασχετοσύνης (μιας και στο πληκτρολόγιο το γράμμα “υ” είναι επάνω από το γράμμα “η”). Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Για κανέναν από τους 3 διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται.

 1. Αυτός που έγραψε το κείμενο, ακόμη κι αν δεν έχει την γενική επιμέλεια, δεν είχε την περιέργεια ώστε να δει στο site το κείμενό του;
 2. Αυτός που έχει την γενική επιμέλεια των κειμένων, έλεγξε πράγματι το site ή κωλοβαρούσε; Ή… αν δεν κωλοβαρούσε, μήπως ο άνθρωπος δεν κατέχει την ελληνική;
 3. Αυτός που θα “διδάξει”, αυτός o “πτυχιούχος συμβουλευτικής ψυχολογίας”, αυτός ο υπνοθεραπευτής, δεν είχε την περιέργεια να δει στο site αναρτημένη την αναγγελία του σεμιναρίου του; Προφανώς ο μέγας υπνοθεραπευτής αυτοθεραπεύτηκε και τον πήρε ο ύπνος…

Αυτός που έχει την επιμέλεια του site (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιος) δεν είναι άλλωστε “υποχρεωμένος” να έχει και την γλωσσική επιμέλεια. Το site συντηρεί και εποπτεύει, όχι την επάρκεια γνώσης των ελληνικών των υπαλλήλων της ΧΑΝΘ.

Είπαμε προηγουμένως, ότι το ορθογραφικό λάθος μάλλον έγινε εκ παραδρομής αν κρίνουμε από το ό,τι στο πληκτρολόγιο το γράμμα “υ” είναι επάνω από το γράμμα “η”. Κοιτάζοντας, όμως, την παρακάτω εικόνα, δυστυχώς μπορώ να συμπεράνω με ασφάλεια ότι ο συντάκτης δεν πάτησε εκ παραδρομής το “υ”. Μάλλον το “η” πάτησε εκ παραδρομής μιας και όπως βλέπουμε η λέξη αναγράφεται σωστά. Αυτό, όμως, που με οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι ο συντάκτης εκτός από ανορθόγραφος είναι και παντελώς αστοιχείωτος, είναι η φράση: “…με στόχο την καλλιέργεια της νοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης…”

XAN8_3

Δηλαδή, μαθαίνουμε επιπλέον ότι υπάρχει ΚΑΙ νοητική νοημοσύνη…

Και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν 80 ευρώ… και αν προκαταβάλλεις και τα τρία σεμινάρια 200 ευρώ…

Άλλο λάθος εδώ… Όχι αν προκαταβάλλεις το κόστος των τριών σεμιναρίων, αλλά αν προκαταβάλλεις τα τρία σεμινάρια….

Και θέλουν και χρήματα… 200 ευρώ…. 200 γροθιές στα ρουθούνια θέλουν οι παπατζήδες…

 

Τώρα θα μου πεις… ρε κομματόσκυλε… τι ασχολείσαι με το “η” και το “υ”…

Θα ασχολούμαι ρε… Θα ασχολούμαι και με το “ει” και το “η” και το “υ” και το “ι”

 

Γιατί άλλο το στρείδι,

άλλο το Παλαμήδι,

άλλο το φρύδι

και άλλο το αρχίδι…

 

Kommatoskylo reloaded

About Unknown

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

2 σχόλια:

 1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΡΘΩΓΡΑΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤαι η λουκα του διαδικτυου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. komatoskile gia xara
  poy ise file, kairo den grafis
  xathikes

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Top