Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Τρεις είναι οι μεγάλες μου αγάπες στην Μουσική.

Ο Μότσαρτ, ο Καζαντζίδης και ο Καψάλης.

Ο Μότσαρτ ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους,

ο Καζαντζίδης ο Στέλιος

και ο Καψάλης ο Γρηγόρης.

 

Ο Γρηγόρης Καψάλης είναι ο ογκόλιθος της παραδοσιακής Ζαγορίσιας μουσικής. Της περιοχής του Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων, αν και μπορεί με χαρακτηριστική άνεση και δεξιοτεχνία να κινηθεί σε όλο το μουσικό φάσμα της παραδοσιακής μουσικής της ηπειρωτικής Ελλάδας (αρκεί βεβαίως η κυρίαρχη μελωδία να είναι το κλαρίνο)

Από αυτούς τους τρεις, την ζωή του Καζαντζίδη διάβαζα σε ένα βιβλίο του Κυριάκου Διακογιάννη με τον τίτλο “Στέλιος Καζαντζίδης, η σταύρωση ενός ειδώλου”, από τις εκδόσεις Γ. Λαδιά, Αθήνα 1983.

Εκεί λοιπόν, διάβασα το εξής ενδιαφέρον για τον Φρέντυ Γερμανό. Κάτι πολύ ενδιαφέρον το οποίο δεν γνώριζα γιατί πολύ απλά ποτέ δεν με ενδιέφερε ο Φρέντυ Γερμανός. Ανέκαθεν, και από ένστικτο, τον θεωρούσα γλείφτη, γελοίο και γλοιώδη. Δικαίωμα κάποιων να διαφωνούν, δικαίωμά μου να τους αγνοώ..

Πάμε παρακάτω.

Αυτός ο χάλιας, λοιπόν, είχε μία εκπομπή που κράτησε από το 1970 έως το 1976 με τον τίτλο “Αλάτι και Πιπέρι”. Στο βιβλίο, στην σελίδα 182 υπάρχει τυπωμένη μία επιστολή του Φρέντυ προς την σύζυγο του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αντιγράφω από το βιβλίο και παραθέτω την επιστολή (κλικ για μεγέθυνση)

(να σημειώσω εδώ, πως όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω το βιβλίο σε μορφή PDF, οπότε αναγκάστηκα να φωτογραφήσω την επιστολή. Άρα συμβιβαζόμαστε με την ποιότητα της φωτογραφίας)

“Αγαπητή κυρία Παπαδοπούλου,

Το αλάτι, το πιπέρι κι εγώ σας ευχαριστούμε για το γλυκύτατο κοκκοράκι που είχατε την καλωσύνη να μου στείλετε…

Θα με κάνετε ν’ αρχίσω να κοκκορεύομαι!

Με σεβασμό

Φρ. Γερμανός” 

Οι γραικύλικες γονυκλισίες εντάθηκαν με γλαφυρότερα κείμενα υποκύψεων. Απολαύστε παρακάτω την δεύτερη επιστολή προς την Δέσποινα Παπαδοπούλου αυτού του αδάμαντος της δημοσιογραφίας και τενόρου της δημοκρατίας…

Αγαπητή κ. Παπαδοπούλου,

Ασφαλώς δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να προσαγορεύει κανείς την σύζυγο του πρωθυπουργού.

Έτσι όμως αισθάνομαι. Ας μου συγχωρηθή λοιπόν αυτή η μικρή καταπάτηση του πρωτοκόλλου…

Ειλικρινά, είμαι τρομερά σαστισμένος απ’ την ώρα που πήρα το γράμμα σας - και το δώρο σας. Είχα χρόνια να σαστίσω τόσο πολύ. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έπαιρνα κι εγώ έπαθλο για το Αλάτι και Πιπέρι (Μεταξύ μας, είχα πια απελπιστή εντελώς!) Και να που το έπαθλο ήλθε – διπλό.

Το έχω αυτή την στιγμή απέναντί μου. Και θα μου θυμίζη πάντα πως μια γυναίκα φορτωμένη τόσες ευθύνες, τόσα προβλήματα και τόσες ασχολίες, βρήκε τον καιρό να διαλέξει ένα τόσο όμορφο δώρο και να στείλη ένα τόσο ευγενικό γράμμα, σε ένα δημοσιογράφο – μόνο και μόνο γιατί της έδωσε κάποια χαρά με κάποια εκπομπή του…

Θα μου θυμίζη πάντα πόσο όμορφο πράγμα είναι να μπορείς να μένης απλός – σ’ ένα τόσο περίπλοκο κόσμο, όπως αυτός στον οποίο ζούμε.

Μου δώσατε πολλή χαρά! Θα φροντίσω να σας δίνω κι εγώ όσο μπορώ περισσότερη κάθε Δευτέρα βράδυ! Αν και φοβάμαι ότι από τώρα και στο εξής θα έχω λίγο τρακ.

Αν δείτε κάτι τέτοιο μην ξαφνιαστήτε. Εσείς τουλάχιστον θα ξέρετε το λόγο…

Σας εύχομαι κάθε ευτυχία για το 1972

Με ειλικρινή εκτίμηση

Φρέντυ Γερμανός

(Η επιστολή αυτή βρίσκεται τυπωμένη στην σελίδα 184 αλλά τεχνικοί λόγοι δεν μου επιτρέπουν να την παραθέσω εδώ)

Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να αναφέρουμε ένα όνομα: Σπύρος Σουρνατζής

Διαβάζουμε στην wikipedia: “Γεννήθηκε στους Σοφάδες Θεσσαλίας και είναι γιος του Βασίλη Ζουρνατζή. Σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιώτευσε ως δικηγόρος. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία διατελώντας διευθυντής του πολιτικού περιοδικού "Προοπτική" την περίοδο 1960 - 1967 ενώ αρθρογραφούσε και στην Εστία από το 1974 έως το 1997. Στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη διορίστηκε[1] υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του εθνικιστικού κόμματος ΕΠΕΝ, με το οποίο και εξελέγη ευρωβουλευτής το 1989

Με λίγα λόγια ο Σουρνατζής είναι χουντικός υψηλής ποιότητας.

Πάρτε τώρα και ένα τηλεγράφημα του Φρέντυ προς τον Σπύρο (σελίδα 186) 

Συμπέρασμα;

Άλλος ένας υμνητής της χούντας που δοξάστηκε στην μεταπολίτευση. Άλλο ένα χουντικό σκουπίδι που καθαγιάστηκε στην κολυμβήθρα της μεταπολίτευσης. Άλλο ένα παλιοτόμαρο με χουντικά ένσημα και δημοκρατική σύνταξη. Άλλη μία σαβούρα στην μεταπολιτευτική χωματερή.

Άλλος ένας δημοκράτης τύπου Μελίνας Μερκούρη η οποία έδιδε κώλο στους γκεσταπίτες και όταν δεν έδιδε κώλο, απλώς κατέδιδε πατριώτες.

Η μπόχα είναι μεγάλη, είναι βαθιά, είναι ανυπόφορη. Ανοίξτε τα παράθυρα. Ανοίξτε τα παράθυρα του μυαλού σας και αναπνεύστε. Διαβάστε και μελετήστε.

Τουλάχιστον ας κλείσω το κείμενό μου με μια άφθαστη εκτέλεση του Γρηγόρη Καψάλη. Το τραγούδι λέγεται Γενοβέφα. Ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αυθεντική παραδοσιακή μουσική, ακούστε το. Αξίζει τον κόπο.

Αν νομίζετε ότι πρέπει να μαθευτεί αυτό το κείμενο, παρακαλώ διαδώστε το.

Kommatoskylo reloaded

About Elliniko Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

7 σχόλια:

 1. Κλασσική περίπτωση Ο.Φ.Α.. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστi: " Όπου Φυσάει ο Άνεμος". Δηλαδή πριν τη χούντα: " Ο Βασιλεύς κι εμείς οι δεξιοι", επι χούντας: "Η επανάστασις κι εμείς οι εθνικόφρονες νομοταγείς πολίτες", στην μεταπολίτευση: "Εμείς οι αστοί δημοκράτες" και επί Παπανδρέου: "Η αλλαγή κι εμείς οι σοσιαλιστές". Εάν στην Ελλάδα είχε επιβληθεί κομμουνισμός, τότε θα έπαιζε το μοντέλο: "Η λαϊκιά επανάσταση που έφερε την πλέρια δημοκρατία κι εμείς οι προλετάριοι". Πολλά χρόνια πριν , ο Κυριάκος Διακογιάννης μου προσέφερε την πρώτη ευκαιρία ξεστραβώματος και γι'αυτό θα τον ευγνωμονώ για πάντα.Στα της μουσικής,δεν συμφωνώ, παρασυμφωνώ. Δήμος Τζώρτζης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τα ενσημα φιλε μου,τα απολαμβανει η θυγατερα....
  η εθνικη τεκνατζου,αυτη που οχι μονο δεν εχει αφησει τεκνο ,για την μανα του,αλλα το "θεμα" της το διαφημιζει ,για κατορθωμα...! εκανε μια "εκπομπη" που ειχε την σαρα την μαρα και την ανωμαλια....δηλαδη παλι την ..."ελιτ" της κοινωνιας! οπως ο μπαμπας της καποτε!
  εσυ "καθηστερημενε" και εγω η καθηστερημενη,δεν τα "πιανουμε" αυτα! ειμαστε ζουλου..απο τις σπηλιες τωρα βγηκαμε ,...!
  τι μας λες εσυ για καψαλη...."στα βουνα ζεις"??? εμεις εχουμε τα σεα μας τα μεα μας,τις λεσβιες μας τις επιτυ χυμενες αδερφες,τις ταλαντουχες αδερφες...
  θα μας τρελανεις μεγαλε??? ο "κοσμος παει μπροστα"....αντε στο χωριο σου!!!
  διαβασε εκει λιγο πως "αυτοκτονουν μιναροντας","πως τον παιρνω και αγναντευω"να "ανοιξει" λιγο το κεφαλι σ,δες εκει τον κωστοπουλο με την παραμορφομενη του κυρα,να μαθεις να "μαγειρευεις",απο λουτσους μεχρι πουτσους...
  και σε μερικα χρονια θα "μιλησουμε"
  ακου καζαντζιδη!!! που ζεις "μεγαλε"?? εδω εχουμε παμελα, το "ταλεντο",που "ανακαλυψε" ο "μανατζερ" ψινακης,και θα παει και στη γιουρο βιζιον...εδω εχουμε τοσα νεα πραγματα,και εσυ μας μιλας για...."καρα"? εδω φυγαμε με πυραυλο ,σπασαμε το φραγμα του ...ηχου,και εσυ ακομα εισαι κουφος???
  εδω περασαμε σε "μεγαλες " καταστασεις....ο κοστω σεπτεμβρης ,ειναι ταγμενος στον αντρα του,και στα βιβλια του,εχει "αποψη" και "χαρακτηρα" ,και εσυ αναρρωτιεσαι ποιος μαλακας ειναι αυτος παλι???...".σαν να μην μας τα λες καλα" ...αδερφε....
  ακου γλυφτης ο φρεντυ?? ο φρεντυ??? που εγραψε "λογοτεχνια"? που εκανε τετοια εκπομπη επιτυχημενη? που ειχε συνευντευξεις απο "τερατα" της "αντιστασης"??? τον γλεζο και τον σιαντα?? που "ακουγε' με τετοια προσηλωση την γλαφυρη περιγραφη των δυο "ηρωων???.ααα δεν παμε καλα!!! που ζεις παιδι μου????
  θα γινεις "ανθρωπος"???
  γεια σου τωρα,και οταν αρχισεις να εισαι ευγενης και κοσμιος με τα "τερατα" του παραλθοντος,ξαναμιλα..μεχρι τοτε βγαλε ενα σκασμο.....οπισθοδρομικε,και "ταλιμπαν"!!! ακου με συγχησες παλι...ενα κοκορακι πηρε,και εδειξε τετοια "ευγνωμοσυνη"....και "ευγενεια",και εσυ μας λες τωρα πως ηταν δουλικο..και γλυφτης!.πιπες εκανε για να δειξει την λατρεια του στο καθεστως..αλοιως θα εβοσκε τα προβατα στην παρνηθα......ταχεις μπερδεψει..!
  ο επομενος ....χατζηφωτιου!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ καλή έρευνα, φίλε Κομματόσκυλε. Δημοσιογράφοι "νομίμων" μέσων εν καιρώ δικτατορίας, κατοχής, αποικιοκρατίας και δημοκρατορίας! Καλύτερα να υπογράφουν ως ναζιστοπουτάνες. Θα ήταν πιο έντιμο.

  Υ.Γ: Η Γενοβέφα σου με "λύγισε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια χαρά σε όλους σας! Γεια σου Simple! Πάει καιρός που τα είπαμε τελευταία φορά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα, ας υποθέσουμε οτι συμφωνώ 100% μαζί σου. Τι θα έλεγες όμως αν και τις 3 αυτές επιστολές τις βλέπαμε με χιουμοριστική ματιά (Σαν 2 ειρωνικές επιστολές προς την Δέσποινα για ένα δώρο που μάλλον δεν χρειαζόταν και την 3η σαν μια επιστολή στα πλαίσια της επαγγελματικής "υποχρέωσης" )
  Αν το δούμε με αυτήν την ματιά αλλάζει όλο το νόημα....
  Καλή δύναμη αδέρφια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μην γινεσαι ... και πραγμα.Η πατριδα μας ανέκαθεν επασχε από κλεφτες εκτος δυο περιπτώσεων.ΤΙΜΟΥΜΕΝ αυτους που ΤΙΜΗΣΑΝ το δημοσιον ΚΟΡΒΑΝΑ. Ο χειρότερος φασιστας είναι αυτος που σε αναγκαζει να ζεις φτωχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Top