Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5Σήμερα ας αλλάξουμε για λίγο θεματολογία και ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια ξένα blogs.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει και, συγκρινόμενοι, μοιραία να διαπιστώσουμε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του Άρπα Κόλλα.

Παραθέτω τις διευθύνσεις 3 ιστολογίων και δυο λόγια για το καθένα (σε δική μου μετάφραση). Αξίζει να τα επισκεφθείτε.

To 1ο ιστολόγιο αναφέρει ότι το σωστό blogging πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα των 4 C, δηλαδή να πληροί τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Community(Κοινότητα): Συμμετέχουμε ή παθητικά διαβάζουμε το περιεχόμενο;

Content(Περιεχόμενο): Γράφουμε πράγματα που ΜΑΣ ενδιαφέρουν; Αυτά που γράφουμε ενδιαφέρουν τους ΑΛΛΟΥΣ;

Clarity(Διαύγεια): Έχουμε μια ξεκάθαρη ΑΠΟΨΗ για το blog μας; Τι είναι αυτό που το κάνει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ;

Consistency(Συνέπεια): Η προσωπικότητά μας ως blogger είναι ΣΥΝΕΠΗΣ και ΛΟΓΙΚΗ ως προς το ποιοι ΕΙΜΑΣΤΕ; Προσφέρουμε ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΕΙΡΜΟ στους αναγνώστες μας;

To 2ο ιστολόγιο αναφέρει ότι το σωστό blogging πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα των 4 Α, δηλαδή να πληροί τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Aspire(Στοχεύω): Εννοώντας ότι πρέπει διαρκώς να αναζητούμε νέες φόρμες επικοινωνίας επιδιώκοντας να φτάσουμε παραπέρα από την ατομικότητά μας και τελικά να το καταφέρουμε.

Ask(Ρωτώ): Τα blogs είναι μια τεράστια αποθήκη γνώσης, κάτι που μας επιτρέπει να μάθουμε και να πειραματιστούμε. Η ερώτηση και η αλληλεπίδραση…για αυτό το λόγο εφευρέθηκε το blogging.

Attract(Ελκύω): Το blog είναι ένα σημείο επαφής για συζητήσεις στη διασταύρωση του τι συμβαίνει σήμερα και τι θα συμβεί στο μέλλον. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να δώσουμε το έναυσμα για καινοτομία και δημιουργικότητα και να κληθούμε να επανασχεδιάσουμε.

Act(Δρω): Στο τέλος της ημέρας πρέπει να λάβουμε τις δικές μας συμβουλές και να κάνουμε κάτι. Να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα, να τα δουλέψουμε με μια νέα δυναμική, να κάνουμε τα αναγκαία βήματα που απαιτούνται και να τα επαναλάβουμε. Με την νέα τεχνολογία ο πήχης για να το καταφέρουμε είναι πολύ χαμηλός. Το blogging μπορεί να είναι εύκολο, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι να πατήσουμε στέρεα και να φτιάξουμε κάτι που θα ελκύει τους άλλους ανθρώπους.

Να επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητας, να ρωτάμε λαμβάνοντας μέρος στις συζητήσεις, να έλξουμε - να τολμήσουμε νέα εγχειρήματα, να δράσουμε πάνω στις ιδέες μας, τι άλλο;

To 3ο ιστολόγιο κάνει λόγο, κυρίως, για ανθρώπους που σκοπεύουν να ξεκινήσουν το blogging αναφέροντας ότι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τον κανόνα των 4 P, δηλαδή να πληρούν τις εξής 4 προϋποθέσεις:

Participate(Συμμετέχω): Η συμμετοχή είναι το κλειδί για να καταλάβεις την κουλτούρα του blogging. Οι υποψήφιοι bloggers πρέπει να επισκέφτονται άλλες σελίδες, να διαβάζουν, να σχολιάζουν και να έχουν επαφή με τους συγγραφείς.

Plan(Σχεδιάζω): Μετά την συμμετοχή σε άλλα sites, ήρθε η ώρα να φτιάξετε το δικό σας blog. Είναι η φάση του σχεδιασμού. Πώς θα ονομάσετε το blog σας; Τι URL θα κατοχυρώσετε; Σε ποια πλατφόρμα θα εργαστείτε (Blogger, WordPress, Typepad, άλλο;) Πώς θα είναι ο τονισμός; Πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την μορφή, την κατηγορία και την θεματολογία του blog σας, οτιδήποτε θα του δώσει μια επαγγελματική υφή.

Practice(Εξασκούμαι): Αφού καταστρώσατε το σχεδιό σας, αρχίστε την εξάσκησή σας. Εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα στην οποία θα εργαστείτε, πώς θα προσθέτετε links, φωτογραφίες και να διορθώνετε τα μικρά προβληματάκια που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Συμβουλευτείτε κάποιον blogger που γράφει στην ίδια πλατφόρμα με εσάς και μην διστάζετε να ρωτάτε.

Post(Αναρτώ): Φτιάξατε το blog σας. Όλα είναι στην θέση τους. Είναι καιρός να αρχίσετε να αναρτάτε. Καταρτίστε ένα πρόγραμμα. Αποφασίστε πόσες κατ' ελάχιστον αναρτήσεις θα κάνετε την εβδομάδα και τηρήστε το. Όσο περνά ο καιρός και θα εξοικειώνεστε, ίσως να αναρτάτε πιο συχνά.

Αυτά αναφέρονται επιγραμματικά…

Να μην κάνω συγκρίσεις γιατί θα πικραθώ.

Πρώτα ας μάθουμε επιτέλους ότι ο 3ος Ενικός γράφεται με –αι- ενώ ο 2ος Πληθυντικός γράφεται με –ε-.

Και τα ξαναλέμε… (όχι τα ξαναλέμαι…)

About Elliniko Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

5 σχόλια:

 1. Μάλλον οι Έλληνες πρέπει να ξεκινήσουν από τα τελευταία που επισημαίνεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Πάρε-Δώσε

  Μακάρι να διαφωνούσαμε αλλά δυστυχώς συμφωνούμε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΟΟΟΟΛΥΤΑ!! Αλλά ποιός θα τα εφαρμόσει; στο...Ελαδιστάν ; μακάρι να αφομοιωσουμε έμπρακτα όμως το 50%.
  Φιλικά , από τη Κρήτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πέρα από το θέμα της ορθογραφίας που "βγάζει μάτι" θέλω να προσθέσω το εξης: συχνά αναδημοσιεύουμε εγγραφές χωρίς την αναφορά πηγής (ενώ το blog δεν είναι μόνο για να φιλοξενεί προσωπικές εγγραφές). Δεν θα διστάσω να πω πως στο δικό μου χώρο ιστολογίων το μπλογκ είναι μια παρεξηγημένη περίπτωση: η έννοια της προσωπικής εγγραφής ερμηνεύεται ως chat room. Μια εγγραφή που έχει ένα τραγούδι ή ένα ποίημα και καλείται η παρεούλα-κλίκα να αρχίσει εν χορω να αναστενάζει...παρακολουθώ πώς κινούνται και φέρονται άλλοι ιστότοποι κι ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα...τέλος πάντων έπρεπε κάπου να τα πω χωρίς να ακολουθήσει άμεσα το μαστίγωμα...Σκέφτομαι να αντιγράψω την εγγραφή σου (μάταιος κόπος πιθανόν).Καλό απόγευμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @MARIANNA
  Πιστεύω πως σχεδόν όλοι μας κάποτε αναγκαστήκαμε να δώσουμε γραπτές εξετάσεις και μάλλον έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Και η ειρωνεία είναι τότε θεωρούσαμε πως κρέμεται η υπόστασή μας από αυτές τις εξετάσεις.

  Το blogging δεν είναι γραπτό διαγώνισμα για να ακολουθεί αυστηρές διδασκαλικές φόρμουλες.
  Το blogging, θα μπορούσε ίσως κάποιος να το δει ως γραπτή αποτύπωση της συμπεριφοράς μας.

  Γιατί ενώ, θεωρητικά, όλοι προσέχουμε τον προφορικό μας λόγο δυσκολευόμαστε ή αμελούμε να κάνουμε το ίδιο και με την γραπτή μας παρουσία;

  Αυτός ο προβληματισμός ήταν το έναυσμα για αυτήν την ανάρτηση, και όχι για να πικάρω κάποιους ανθρώπους που διατηρούν ιστολόγια.

  Ελπίζω ότι η ειλικρίνειά μου και η καλοπροαίρετη διάθεσή μου δεν αμφισβητούνται.

  Καλό απόγευμα και σε σένα Μαριάννα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Top